Hopp til innhold

ME-syke får ikke gi blod

ME-pasienter får ikke lenger gi blod i Norge. Det fremgår av et brev fra Helsedirektoratet i dag.

Blodbank

Helsemyndighetene snur i spørsmålet om ME-syke og blodgivning.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX


Påvisningen av retroviruset XMRV hos en stor andel ME-pasienter har fått amerikanske myndigheter til å fraråde personer med ME-diagnose i å gi blod. I Storbritannia er ME-syke utelukket fra blodgivning på livstid.

I dag sendte Helsedirektoratet ut et brev til alle landet blodbanker, der de fastslår at pasienter som har fått diagnosen ME heller ikke skal aksepteres som blodgivere her i landet.

Avgjørelsen kommer til tross for at man ikke har vist noen sikker sammenheng mellom viruset og syndromet.

- Ingen syke skal gi blod

I brevet presiserer Helsedirektoratet at blodgivere skal være friske.

«Ingen som føler seg syke skal gi blod. Av dette følger at pasienter med diagnostisert ME/CFS ikke skal aksepteres som blodgivere», heter det i brevet.

Direktoratet står imidlertid fast ved at man ikke har grunnlag for å anta at ME kan smitte, og heller ikke at XMRV-viruset kan smitte ved blodoverføring.

- Ikke risikofritt å få blod

Divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth sier til NRK.no at Helsedirektoratet har følt behov for å presisere at personer som har en legestilt ME-diagnose ikke skal gi blod.

- Årsaken er ikke frykt for eventuell virussmitte, men at ingen syke skal gi blod, sier Aarseth.

- Det vil aldri være 100 prosent risikofritt å gi blod. Vi må gjøre konkrete risikovurderinger og luke ut det som kan være risiko av betydning. De som har en ME-diagnose, det vil si er syke, skal ikke gi blod. Det er usannsynlig at ME-syke ønsker å gi blod, men vi ønsker altså å presisere dette, understreker han.

Dette er en begrensning som praktiseres «for sikkerhets skyld», sier han.

Virus som ligner HIV

XMRV er et retrovirus i samme familie som HIV-viruset. Viruset ble første gang påvist hos prostatapasienter i 2006.

To store studier har påvist at en stor andel av ME-pasientene har viruset, men det er også gjort flere studier som ikke påviser en slik sammenheng.

Mellom 4 og 7 prosent av befolkningen har viruset uten å være syke.

NRK Puls mandag skal handle om ME og XMRV-viruset.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)