NRK Meny
Normal

Maur i Amazonas formerer seg uten sex

En maurart har sluttet med sex og like godt kvittet seg med hele hankjønnet.

Maurtue
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

En maurart i Amazonas har sluttet med sex og like godt kvittet seg med hele hankjønnet. Hunmaurene er nå alene igjen og formerer seg ved kloning, sier forskere.

Dronningmaurene kopierer seg selv og får genetisk identiske døtre, sier forskerne ifølge BBC .

Sluttet med sex

Arten som dermed er oppstått, er den første som noensinne er påvist der formeringen skjer helt uten sex, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider onsdag.

Denne maurarten skaffer seg mat ved å dyrke sopp, og soppen formerer seg også aseksuelt, skriver forskerne i fagtidsskriftet Journal of the Royal Society B . Disse nye oppdagelsene er bekreftet gjennom en serie forsøk, sier biologen Anna Himler.

Hunner er enklere å kontrollere

Maur

Norske maur har ikke kvittet seg med hannkjønnet enda og har fortsatt sex.

Foto: Colourbox.com

– Insekter som lever i samfunn – det vi kaller sosiale insekter – formerer seg på ulike måter. Men denne arten har utviklet sin helt særegne metode, forklarer Himler som har ledet forskningen rundt fenomenet ved universitetet i den amerikanske delstaten Arizona.

Hun og hennes kolleger vet ikke hvorfor akkurat denne maurarten er blitt fullstendig aseksuell, eller når det skjedde. Men mye tyder på at en koloni med bare hunner er enklere å kontrollere enn en med individer av begge kjønn, sier Anna Himler.

Mer om maur og mer dyresex:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.