Som NRK fortalte i går ligger tonnevis av norsk sau stuet bort på fryselagere fordi etterspørselen er lav.
Matkjedene innrømmet at de har vært for dårlige til å få folk til å velge sauekjøtt.
Rema: Flere produkter kommer
– Det har dessverre vært lav etterspørsel etter sau hos våre kunder, og vi har ikke vært flinke nok til å tilby det, sier Trond Morten Helgesen i Rema 1000.
Ferskt sauekjøtt som kunne stått på norske middagsbord, skal blant annet ende opp som minkfôr.
– Det er meningsløst at så mye godt kjøtt går til dyrefôr som i dag, så her skal vi ta grep, lover Helgesen.
Rema 1000 har utvidet salgssesongen for enkelte varer av sau. De planlegger også å ta inn nye produkter.
– Det er opp til oss i dagligvarebransjen å tilby gode saueprodukter, og fortelle kundene hvor gode de er, sier han.
– Dårlig rykte
Per Løberg Eriksen i Coop sier butikkene deres har sauekjøtt i hyllene hele året. Om etterspørselen øker vil det også komme mer sau i butikken.
– Dessverre hjelper det ikke å ha fantastiske produkter i hyllene dersom ikke kundene plukker det med seg.
Eriksen er klar på at også butikken har et ansvar her.
– Sau har rett og slett et dårlig rykte blant forbrukerne, og dette er noe vi må jobbe med å snu.
Coop har klart å øke salget av fryst fårikålkjøtt med 36 prosent så langt i år. Ferskt sauekjøtt er det vanskeligere å få solgt.
– Tross en negativ utvikling, beholder vi produktet i butikk i håp om å selge mer, sier Eriksen.
- Les også:
Fortsatt mye på lager
Norgesgruppen sier de også ønsker å selge sau, men hevder de sliter med salget.
– Vi jobber i disse dager med å få inn få inn fårefrikasse, og Nortura har tenkt å selge inn dette på kampanje til kjedene. Det blir spennende å se om de slår an. Erfaringsmessig ser vi at bearbeidede produkter selger best, så sånn sett er det håp for frikasseen, sier Kine Søyland i Norgesgruppen.
Nortura skriver i en pressemelding at de for øyeblikket har flere saueprodukter i butikkene. De fleste er bearbeide produkter, men de har også lansert filet av sau.
Kjøttprodusenten har fortsatt 30.000 kilo med sauekjøtt på lager. Det ender i verste fall som dyrefôr eller sement dersom de ikke får solgt det.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har i dag invitert dagligvarekjedene til et møte for å høre om hvordan de vil bidra til å øke salg og etterspørsel av sauekjøtt.
- Les Det skjulte matsvinnet her