Hopp til innhold

Appen som skal hjelpe matallergikere

En ny app hjelper deg å finne ut om det er allergener i maten du kjøper på butikken. Men kan du stole på svarene du får?

Allergiapp

Skanner du strekkoden, får du vite om produktet inneholder for eksempel gluten. Men svaret bør dobbeltsjekkes, ifølge utvikleren selv.

Foto: Kim Jansson / NRK

Matallergikere bruker mye tid på lese nøye gjennom ingredienslisten på varene i butikkene. Ganske ofte er det utfordrende å lese det som står med små bokstaver, og iblant kan det være vanskelig å vite hva ingrediensene egentlig betyr.

Det ville gründeren Olav Madland gjøre noe med. Som et hobbyprosjekt, utviklet han en app for smarttelefoner, som skanner strekkoden på matvarene og forteller deg om de inneholder allergener.

Appen «CheckContent» lar deg huke av hvilke ingrediensene du ikke tåler, og så forteller den deg om du trygt kan spise produktet eller ikke.

Madland har fått støtte fra Innovasjon Norge, men har også brukt mye av sine egne penger til å utvikle tjenesten. Blant annet har han betalt Norges Astma- og Allergiforbund og Norges Cøliakiforening for å verifisere varene og sjekke deklarasjonene.

– Det er nå 12.000 produkter i databasen, og det blir stadig lagt til nye, sier Olav Madland til NRK.no.

Allergiskanner

Finn strekkoden på produktet, så skal

Foto: Kim Jansson / NRK

Trøbbel med ingredienslisten

Liv Cecilie Hauge (43) har hatt cøliaki siden 2007. For fire år siden fikk sønnen hennes også den kroniske sykdommen. Verken hun eller sønnen kan derfor spise mat som inneholder gluten, noe som betyr at de sjekker ingrediensene på alle matvarene de kjøper. Og det kan være en utfordring.

Liv Cecilie Hauge

Liv Cecilie Hauge har hatt cøliaki siden 2007.

Foto: Privat

– Noen ganger er det nesten umulig å lese ingredienslisten på matvarer. Én gang skulle jeg spise dressing, men så turte jeg ikke prøve den, fordi ingrediensene sto med så liten skrift, sier Hauge til NRK.no

Nå kan du derimot skanne strekkoden på varene, og få svar med en gang om varen inneholder det hun er allergisk mot.

Hauge har brukt appen en god stund nå, og sier hun anbefaler den til andre, men at man ikke skal stole blindt på den.

– Jeg anbefaler folk å bruke den, selv om man ikke kan stole 120 prosent på den ennå. Det hender at det står at det er gluten i produkter jeg vet det ikke er gluten i, men feilen går aldri andre veien, sier cøliakeren.

Produsentene endrer innholdet

Grunnen til at enkelte varer dukker opp med allergener som ikke er i ingredienslisten, er ifølge Olav Madland at produsentene stadig endrer ingrediensene i varene sine.

Sjekker innholdet

Olav Madland ble inspirert til å utvikle allergiappen, etter at datteren (bildet) fikk den kroniske sykdommen cøliaki.

Foto: Privat

– Det er utfordring når produkter endres. For eksempel har Toros spagettisaus gått fra å være et produkt med gluten til å være glutenfritt. Når både det gamle og det nye produktet har samme strekkode, har vi et problem, i hvert fall når det finnes butikker som fortsatt selger det gamle produktet, sier Madland.

Som regel blir dette problemet løst ved det kommer opp en egen advarsel i appen når man skanner produktet, som sier at du må lese ingredienslisten for å finne ut om pakken du holder i hendene har glutenfritt innhold.

– Kan stole 95 prosent på resultatet

På appens informasjonsside, står det også skrevet at tjenesten bare er en veiledning og at du fortsatt bør lese ingredienslisten for å være sikker på at produktet ikke inneholder noe du er allergisk mot.

– Svaret er 95 prosent sikkert, men man bør likevel sjekke at det stemmer, sier Madland.

Da kan man spørre seg hva som egentlig er vitsen med appen, når man likevel må sjekke varedeklarasjonen. Madlands svar på dette, er at appen skal hjelpe allergikere til å utvide matutvalget.

– Appen er et hjelpemiddel til å finne produkter en ikke er vant med å kjøpe, sier Madland.

Han forklarer videre at appen foreslår alternative produkter til produkter som viser seg å inneholde allergener.

Dessuten har den en ordliste som forklarer, mange av de vanskelige ordene som finnes på ingredienslistene.

Kritisk til registrering

I en minitest av appen, utført i mars i år av det norske mobilnettstedet Amobil.no, ble det blant annet skrevet: «At appen koster over 30 kroner får heller være; Er du allergiker vil dette være en liten pris å betale for denne typen hendig hjelp.»

Likevel var nettstedet kritiske til registreringen en måtte gjøre for å kunne bruke tjenesten.

«Det eneste som gjør oss litt skeptiske er at vi blir tvunget til å registrere oss; Attpåtil med fødselsdato og uten noen god forklaring på hvorfor; så dette håper vi utvikleren gjør noe med raskt.»

Utvikleren har i etterkant fjernet kravet om å registrere telefonnummer og fødselsdato når en kjøper appen.

CheckContent finnes også i en gratisversjon, som lar deg teste noen av appens funksjoner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)