NRK Meny
Normal

Matallergi forsterkes av alkohol

Ved inntak av alkohol reagerer kroppen lettere på det den er allergisk mot.

Pasta og vin

Ett av de største allergiproblemene når det er alkohol med i bildet, er at allergikerne passer mindre på hva de spiser.

Foto: Joerg Beuge / Colourbox

Alvorlige allergiske reaksjoner på mat i førjulstiden kommer hvert år, og blir registrert i Matallergiregisteret.

Professor Martinus Løvik sier til Folkehelseinstituttet at enkelte hevder de kan ha en ekte allergi mot selve alkoholen, men dette er usikkert. Noen får matallergi-symptomer av alkoholen, og kanskje da mest når drikken har høyt alkoholinnhold. Men det må understrekes at den type reaksjon ikke er så vanlig, sier han.

Alkoholen har allergener

De forskjellige alkoholdrikkene inneholder ofte allergener, som er allergifremkallende stoffer.

I øl er det kornallergener, i likør er det tilsetninger av frukt, egg og annet allergikerne kan reagere på og i vin kan man reagere på vindruene.

Allergiske reaksjoner på øl er ikke uvanlig og slike reaksjoner er godt dokumentert i forhold til hvilke deler av kornet allergikerne har reagert på.

Men det er også dokumentert at en drueallergiker som reagerte på vin, likevel tålte å drikke grappa, som er laget av destillerte druer.

- Generelt følger vanligvis ikke matallergenene med ved destillasjon. Derfor er drikker laget av destillert sprit trygge med tanke på matallergi dersom det ikke er tilsatt noe som kan gi allergiske reaksjoner etter destilleringa, sier Løvik til Folkehelsa.

Les også:

Sjanser i fylla

Ett av de største allergiproblemene når det er alkohol med i bildet, er at allergikerne passer mindre på hva de spiser.

Når man er beruset vil man lettere ta sjanser og spise det man vet man ikke tåler fordi man gjerne tenker at ”det går sikkert bra” I tillegg glemmer man ofte å undersøke hva det man spiser inneholder.

I følge professor Løvik er det en vanlig oppfatning i fagmiljøet at alkohol gjør at allergikerne reagerer på mindre mengder allergifremkallende stoffer enn når de ikke har drukket.

Dette fører til at en person med moderat matallergi plutselig kan få en kraftig reaksjon på en liten mengde han eller hun ellers ville tålt å få i seg.

Les også: Juletre til besvær for allergikere

Fysisk arbeid påvirker også

Selv om det er allmenn kjent i fagmiljøet at alkohol forsterker allergi, er det ikke dokumentert. Det man vet, kommer fra kunnskapen forskere har om mekanismer i kroppen.

Det nærmeste man kommer dokumentasjon, er fra en rapport om en kvinnelig murer i Tyskland. Hun fikk allergisjokk av matpakken sin flere ganger. Først trodde hun at hun ikke tålte brødet, men etter flere tester hvor hun fikk hvetemel skjult i annen mat, reagerte hun ikke.

Siden hun var murer lot legene henne løpe opp og ned en trapp med murstein og gav henne en flaske øl før de testet henne igjen. Da kom det en sterk allergisk reaksjon på hvetemelet.

Siden også hardt, fysisk arbeid gjør det lettere å få allergiske reaksjoner, vet man ikke om det var alkoholen eller det fysiske strevet som gjorde utslaget

Les også: Du kan bli syk på julebordet

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.