En fetere verden
Livsstilsbetingede sykdommer viser en eksplosjonsartet utvikling over hele verden. Overvekt fører til at stadig flere blir rammet av diabetes type 2 – faktisk så mange at man med god grunn kan kalle det en epidemi.
Verdens helseorganisasjon mener at overvekt et mye større problem enn underernæring i verden.
Den vestlige verden følger trendene fra USA, hvor to tredjedeler av befolkningen er klassifisert som overvektige og/eller fete. Denne utviklingen ser man også i land som inntil ganske nylig fulgte en mer tradisjonell livsstil.
For eksempel er rundt 44 prosent av alle fargede kvinner i Sør-Afrika overvektige.
I Norge har menns gjennomsnittsvekt økt med ni kilo de siste 25 årene, mens økningen for kvinnene er fem kilo. Omkring ti prosent av alle nordmenn er overvektige, det vil si at de har en BMI over 30.
Se videoklipp
Fedon om mat for diabetikereLa maten være din medisin
En gang i tiden var menneskekroppen i toppform fordi den fikk det den trengte. Vi spiste mat som var enkel, men gunstig for oss, og dagliglivet gjorde det helt nødvendig å bruke kroppen.
Dessverre er det sjelden at dagens sterkt bearbeidede matvarer skaffer oss alt det vi trenger for å være virkelig sunne.
Mye av den maten vi spiser, består av tomme, unyttige kalorier, og inneholder ingredienser som er bearbeidet til det ugjenkjennelige.
Se også
Videoklipp
Les også
Vi trenger mat som skaffer oss næring, ikke bare energi. Dessuten trenger vi mat som stimulerer tarmfloraen. Visste du at hver av oss har tarmbakterier som veier omkring én kilo? Disse bakteriene produserer viktige vitaminer og fettsyrer, og har helt avgjørende betydning for immunforsvaret vårt. Ubalanse kan medføre en rekke lidelser, infeksjoner og betennelsestilstaner.
Maten bør også være et positivt innslag i livet ditt, noe å se frem til, noe som vil bedre familielivet og ditt sosiale liv.
Har ikke tid til mat
Mange spiser fordi de må, og bruker minst mulig tid på det. En hektisk morgen kan føre til at man føler seg utslitt ved lunsjtid, og man griper en bagett med ost og skinke sammen med en colaboks.
Etter jobb drar man i full fart til nærmeste matkiosk eller bensinstasjon, og kjøper en pølse med brød, eller stikker innom butikken og tar med seg en frossenpizza som man spiser mens man ser på TV.
Samtidig gjelder det å holde seg oppdatert på det siste nye på helsefronten og de svært gunstige virkningene man oppnår ved å spise for eksempel tomater eller spinat, slik at man kan kjøpe det som kosttilskudd, denne nymotens forsikringen for god helse.
Mat har alltid vært medisin, den beste medisin vi kjenner til. Forskjellen er at vi tidligere ikke visste like mye om virkningen av den som vi gjør i dag.
Så det er bare å forsyne seg, men som for all annen medisin kan feil type eller feil dose føre til bivirkninger eller sykdom!
Les også
Utdrag fra Fedon Lindbergs bok «Fedons Metode», Gyldendal