NRK Meny
Normal

Mat og trening

Hvor mye må man spise når man trener regelmessig?

Mat
Foto: ScanStockPhoto

 

 

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg er 28 år og trener styrke tre til fem ganger i uken. Jeg forsøker også å få til en kondisjonstrening hver uke. Det er sjelden jeg trener mindre enn fire ganger i uken. Selv opplever jeg treningene som intensive og gode. Jeg er 181 høy og veier mellom 83 og 85 kilo.

Det jeg lurer på er om jeg får i meg nok mat. Dette spiser jeg:

Makrell i tomat
Foto: Eva Rekvin / NRK

- to knekkebrød med magerost til frokost kl 07 00.
- en frukt og et knekkebrød uten noe på kl 10 00.
- to grove brødskiver, en med makrell i tomat og en med magert pålegg og smøreost eller ost og syltetøy til lunsj kl 1130.
- frukt og et til to knekkebrød uten pålegg kl 1400 og kl 1600.
- Middag mellom 1800 og 2030. Mye kylling, pasta og kjøttdeig.

Vanligvis er jeg på trening en gang mellom 1630 og 1800 og jeg spiser en banan før og etter trening.

Helgene er ofte preget av noen øl!

Får jeg i meg nok mat? Føler selv at jeg har et ok kosthold, men er ofte sulten. I tillegg føler jeg at det tar lang tid å bli kvitt de få ekstra kiloene jeg vil ha av.

Jorunn svarer

Hei Ut i fra det du skriver ser det ut til at du har et bra kosthold hva gjelder måltidsrytme og mengde. Dersom jeg skal påpeke noe vil jeg anbefale deg å spise litt mer proteiner.

Sunn mat
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Hva med å heller spise et knekkebrød med proteinrikt pålegg (magerost/cottagecheese/skinke) i stedet for to knekkebrød uten pålegg? 

Et av mellommåltidene kan du for eksempel bytte ut med en lett-yoghurt eller en neve med tørket frukt og nøtter. Proteiner gir mer metthetsfølelse. Grunnen til at du føler deg sulten kan være at du får i deg for lite proteiner.

Du skriver at helgene er preget av noen øl. Øl er meget kaloririkt. Kanskje du bør trappe litt ned på ølforbruket i helgene?

Håper du fikk svar på det du lurte på. 
Lykke til videre!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.