NRK Meny
Normal

Denne maten har vi ikke råd til

Danmark har verdens beste restaurant, og Sverige sanker Michelinstjerner. Norge sakker akterut i matverdenen.

Noma

Dette er en marengs av bjørk og honning, blant rettene du får servert i «verdens beste restaurant», danske Noma i København.

Foto: Bruker: cyclonebill (Bildet er gjengitt i henhold til CC-lisens) / Wikimedia.com

Norge er medaljegrossist i kokke-VMet Bocuse d’Or, vi har noen av verdens beste kokker, og nordmenn er blant verdens rikeste.

Men når listene over verdens beste restauranter kunngjøres, er norske spisesteder sjelden viet så mye som en millimeter spalteplass.

LES OGSÅ: Dansk restaurant igjen verdens beste
LES OGSÅ: Ingen nye Michelin-stjerner

Mandag ble den danske restauranten Noma for andre år på rad kåret til verdens beste restaurant av The Restaurant Magazine.

Den danske restauranten er kjent for sin utstrakte og kreative bruk av danske råvarer hentet rett fra skogen, og mange av de andre restaurantene på lista er spisesteder som driver med nye metoder.

Bent Stiansen driver Statholdergaarden, med klassisk fransk kjøkken og én stjerne i Michelinguiden.

– Dette er en omdiskutert liste, og den favoriserer spisesteder som eksperimenterer. Det er et par restauranter i Oslo som er innovative, men det er et stykke opp til denne listen, sier Stiansen til NRK.no.

Bent Stiansen

Bent Stiansen vil ha flere stjernerestauranter fra norske gullvinnere.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ingen norske siden 2003

Restaurantbladet har listet opp de 100 restaurantene de mener er best akkurat nå. Danskene har Noma, mens svenskene har fire spisesteder inne på lista.
Norge har ingen, og har ikke hatt noen på lista siden 2003, da Bagatelle oppnådde en 37. plass.

LES OGSÅ: Fire Michelin-stjerner i Oslo
LES OGSÅ: Bagatelle åpner dørene

Men heller ikke den klassiske matlagingen er en suksess i Norge. Til tross for alle medaljene Norge oppnår i kokke-VM, samt tilgang til noen av verdens beste råvarer, har Oslo bare fire restauranter med en stjerne hver i Michelinguiden, den definitive oversikten over gode spisesteder. Sverige har totalt 13 stjerner, København og Danmark 11.

Når Norge gjør det så bra i kokkenes Bocuse d’Or, skulle det også tilsi at vi skulle hevde oss på slike lister.

– Jeg mener en medalje i Bocuse d’Or fordrer en stjernerestaurant. Publikum fortjener å få spise maten fra en vinner, laget på aller høyeste nivå. Jeg skulle ønske flere av de norske vinnerne startet stjernerestauranter, sier Stiansen.

Men mens en fransk gullvinner gjerne er ansatt på en av verdens beste restauranter, går norske kokker andre veier.

Charles Tjessem vant gull i 2003, men driver i dag bistro i Stavanger. Geir Skeie overbeviste og vant i 2009. Han sier selv han driver en folkelig fiskerestaurant.

The Noma restaurant run by chef Rene Redzepi

Mandag ble den danske restauranten Noma for andre år på rad kåret til verdens beste restaurant av The Restaurant Magazine.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

– Markedet for dårlig

Lars Erik Underthun

Lars Erik Underthun

Foto: Bengt Wilson / NRK

Lars Erik Underthun er kjøkkensjef på restauranten Feinschmecker. Han tok Norges første medalje, et sølv i Bocuse d’Or i 1991. Året etter fikk han Michelinstjerne, som han har beholdt siden. Likevel mener han markedet er for dårlig for restauranter lik hans egen.

LES OGSÅ: – Nordmenn meir opptekne av god mat no enn før
LES OGSÅ: Franske chefer liker oppdrettstorsk

– Det er ingen som vil ha det. Markedet er ikke stort nok til å forsvare å bruke de pengene som trengs, sier Lars Erik Underthun til NRK.no.

– I andre land er folk vant til å spise i flotte omgivelser, på sjenerøse restauranter med en helt annen service enn i Norge. Jeg tror ikke nordmenn flest er så interessert i det. Det viser seg at man søker seg til restauranter med mye liv, der maten er bra nok, sier han.

– Norge har ikke kultur for å støtte oppunder gode kokker, og vi blir så gode eller dårlige som markedet tillater oss å bli. Vi må tjene penger og rette oss etter det. Om vi ikke har råd, går det ikke å satse, sier Underthun.

Turistene svikter

For mens gode restauranter i andre land nyter godt av matturister fra land der inntekten er høyere, sliter Norge paradoksalt med det motsatte.

Her hjemme er kostnadsnivået så høyt at turister flest holder seg med sine turistbusser og organiserte spisepauser. De unngår de dyreste restaurantene, og går andre steder.

LES OGSÅ: Oro Bar & Grill med utmerkelse i Michelin-guiden
LES OGSÅ: Verdens beste kokk stenger El Bulli

– Du kan drifte en énstjerners restaurant, men en tostjerner er det ikke marked for, det er vanskelig å forsvare at for eksempel firmaer betaler for slike måltider. Maten på en enstjerners restaurant i Norge koster kanskje det samme som i Frankrike, men der koster både råvarene og timelønnen halvparten, sier Underthun.

Eyvind Hellstrøm

Bagatelle fikk to stjerner i Michelin-guiden under kjendiskokk Eyvind Hellstrøms styre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Hellstrøm ville ha tre stjerner

Den eneste norske restauranten som har oppnådd to stjerner er Bagatelle, da under Eyvind Hellstrøm. Spisestedet var synonymt med mat i verdensklasse, men bak kulissene var støynivået høyt.

Hellstrøm ville satse på å oppnå tre Michelin-stjerner, men eier Christen Sveeas var ikke villig til å legge pengene på bordet. Regnskapstallene viste rødt, og restauranten hadde like mange år med overskudd som underskudd bak seg.

Det endte med offentlig skittentøysvask, Eyvind Hellstrøm sa opp på slutten av 2009, og restauranten ble tatt av guiden for 2010.

LES OGSÅ: Tusen takk for maten Eyvind!
LES OGSÅ: De ansatte flykter fra Bagatelle

Noma restaurant in Copenhagen

Noma restaurant in København.

Foto: Casper Christoffersen / Afp

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.