NRK Meny
Normal

Maskin forvandler tanke til tale

Forskere har lyktes i å vende nervesignaler i hjernen om til tale. Dette kan gi lamme mennesker tilbake evnen til å kommunisere.

Røntgenbilde av hjerne.

Amerikanske forskere mener de kan gi blant andre slagpasienter kommunikasjonsevnen tilbake.

Foto: colourbox.com

- Vi ble ute av oss av entusiasme da det begynte å virke. Det var et av de øyeblikkene da alt falt på plass, sier professor Bradley Greger ved universitetet i Utah til britiske The Telegraph .

- Vi har ved hjelp av en maskin, klart å skape tale kun ved hjelp av signaler fra hjernen. Maskinen kan bli et godt hjelpemiddel for lamme pasienter som i dag ikke kan snakke, forklarer han.

Slagpasienter med lammelser, og andre som har sykdom eller skade som gjør at de er "stengt inne" i seg selv uten mulighet for å kommunisere med omverdenen, vil kunne ha stor nytte av tankelesermaskinen.

LES OGSÅ: Ble kvitt epilepsi-anfall etter operasjon

"Hei" og "ha det"

Gjennombruddet kom da forskerne under en operasjon festet 16 elektroder til hjernen til en epileptisk pasient.

Forskerne registrerte så tankesignaler hos pasienten, mens han leste inn ti ord som kan være spesielt nyttige for en lam person: ja, nei, varm, kald, sulten, tørst, hei, ha det, mer og mindre.

Da pasienten så gjentok ordene til datamaskinen, var den i stand til å lese av hjernesignalene som ordet skapte.

LES OGSÅ: Nå kommer hjerne-pacemakeren

Samme signal

Vitenskapsmennene mener at det samme signalet i hjernen skapes når man tenker på et ord, som når man sier det.

Treffsikkerheten til apparatet lå mellom 76 og 90 prosent.

Forskerne kaller selv dette for tankelesing, og håper maskinen kan være tilgjengelig for lamme pasienter i løpet av to til tre år.

LES OGSÅ: - Jogging bedrer hukommelsen

LES OGSÅ: - Jogging bedrer hukommelsen

LES OGSÅ: - Kaffe og røyk forebygger Parkinson

LES OGSÅ: - Skandinaviske slag skyldes trafikkforurensning

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.