Hopp til innhold

Maren trenger en halvtime på badet før hun orker å møte samboeren

Noen personligheter er svært dårlig match. Er du og kjæresten din i faresonen?

Maren setter seg en halvtime på badet for å få litt alenetid.

Maren Hamre forklarer hvorfor hun tar seg lange sosiale pauser på toalettet. (Foto/video: Tobias Sakrisvold Martinsen)

I kveldens sesongpremiere av samlivsserien «Bør de gifte seg», møter vi Maren Hamre (25) og Jarl Holdø (26).

Samboerparet legger ikke skjul på at de er temmelig forskjellige, spesielt på et område: Utadvendthet.

Maren er i aller høyeste grad smilende og imøtekommende, men det koster henne en del å sosialisere. Hun trenger alenetid for å lade i etterkant, for eksempel etter en lang arbeidsdag i skobutikken hun driver. Jarl får derimot påfyll av energi ved å være rundt andre. Og tappes når han ikke får vært sosial.

– Han våkner helt utslitt om morgenen fordi han ikke har fått snakka i løpet av natta, ifølge Maren.

Jarl og Maren på premierefest

Jarl Holdø og Maren Hamre er samboere. Nå er det store spørsmålet: Bør de gifte seg?

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Dotid er alenetid

Leiligheten de bor i er på 29 kvadratmeter, og dermed er det få muligheter for å få alenetid når de begge er hjemme. Løsningen for Maren er litt spesiell:

– Da sitter jeg her på dolokket, stille og tenker, i en halvtimes tid. Så er jeg klar til å gå ut, sier Maren.

Hun tror det er et ritual som kommer til å følge dem gjennom livet.

– Ingen av oss kommer til å endre oss på noe så bastant som dette.

Disse personlighetene passer ikke sammen

Andreas Løes Narum er psykolog, samlivsterapeut og en av ekspertene i tv-serien. Han er spesielt opptatt av hvordan personlighet påvirker parforholdet. Hovedregelen er at like barn leker best og lengst.

Andreas Løes Narum

Psykolog Andreas Løes Narum sier at like barn leker best – og lengst.

Foto: Arild Opheim / NRK

– Jo mer ulik personlighet man har, jo mer friksjon blir det.

Psykologen deler personligheten vår i fem: Utadvendthet, varme, kontroll, temperament og åpenhet. Og noen av personlighetstrekkene er mer trøblete å være ulike på enn andre, ifølge Løes Narum.

Om man er innadvendt eller utadvendt gjennomsyrer svært mye av det vi gjør. En utadvendt person vil typisk ønske å gå på byen når helga kommer, hyppig invitere familie og venner på besøk og ellers finne arenaer for sosialisering. Mens innadvendte vil ha behov for å tilbringe kveldene hjemme i trygge og rolige rammer.

– Et parforhold der den ene foretrekker å bruke fritiden på aktiviteter som er svært slitsomme for den andre, har ikke noe godt utgangspunkt.

Befinner du deg i et slikt parforhold, er det ikke opplagt hvem dere skal ta mest hensyn til.

– Det er nok like uutholdelig for en utadvendt å sitte alene, som det er slitsomt for en innadvendt å være lenge omgitt av andre, mener Løes Narum.

– Større problem nå enn før

Psykolog Anders Skuterud er enig i at dersom forskjellen i grad av utadvendthet er stor, kan det bli vanskelig å leve med.

Anders Skuterud

Psykolog Anders Skuterud sier at romslighet er nøkkelen til å få et forhold mellom en innadvendt og utadvendt til å fungere.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

I et parforhold er det to ulike minikulturer som skal smeltes sammen. Å få til dette, krever at man må kunne gi og ta. Man må snakke om hvor viktig ting er for hverandre. Og det krever romslighet, sier Skuterud til NRK.no.

Slike problemer blir også tydeligere nå enn før, ifølge Skuterud.

– Tidligere levde mann og kone mer separate liv enn vi gjør i dag. Jeg er for eksempel ganske sikker på at min far aldri skiftet bleie på meg. Med mer likestilling og samarbeid om arbeidsoppgavene i husholdet, er det mer rom for kollisjoner, sier Skuterud.

Smart dotid

Anders Løes Narum har sans for løsningen Maren og Jarl har kommet frem til, der Maren tar seg sosiale pauser på do.

– De har jo virkelig skjønt det. De har tatt tak i forskjellen og kommet fram til en måte å leve med det på.

Psykologen tror likevel at de aller fleste lar slike forskjeller bli et krangletema.

– Det vanlige ville vært at Jarl tok det som en personlig avvisning, at Maren ikke klarer å være sammen med ham hele tiden. Og at det hadde blitt sårt og vanskelig, sier Løes Narum, og fortsetter:

– Skal man kunne leve lykkelig med en slik forskjell må det kompromisser til. Man må gjøre som Maren og Jarl, snakke om det – og finne en løsning de begge kan leve med.

Unntaket fra regelen

Selv om hovedregelen er at lik personlighet er bra, er det likevel en likhet som utgjør den største faren for forholdet.

– Om begge er av det temperamentsfulle slaget, kan det bli mye bråk. Det er få som trives med å være i konflikt, ikke engang kruttønnene blant oss. Men har du kort lunte, er det mye du bare ikke kan la være å reagere på. Og med to kruttønner blir det hyppige og kraftige eksplosjoner, med tilhørende ubehag, sier Løes Narum.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)