Hopp til innhold

Maren (21) sultet seg til hjertestans

– Jeg ble så tynn at hjertet mitt stanset, og jeg sluttet å vokse tidligere enn normalt. Anoreksi er en psykisk sykdom der kroppen lider, sier Maren til programleder Helene Sandvig.

Programleder Helene Sandvig blir kjent med Maren (21) på avdeling for spiseforstyrrelser ved Oslo universitetssykehus. Foto/redigering: Gjerde/Martinsen/Engelsviken

Nattevakt Ida Wirak Trettevik har ansvaret for ni jenter og én gutt i 20-årene som er innlagt ved avdeling for spiseforstyrrelser ved Ullevål sykehus. Tre ganger i løpet av natten sjekker sykepleieren om pasientene lever.

– Vi er redde for at de plutselig kan få hjertestans, sier sykepleieren.

Det skjedde Maren (21) for noen år siden. Spiseforstyrrelsen tok kontroll over livet hennes, og vekta raste ned til et nivå som kroppen ikke tålte.

– Sykdommen handler ikke om å bli tynn, men om å få kontroll over vanskelige følelser, sier 21-åringen.

Maren er en av pasientene programleder Helene Sandvig blir kjent med når hun flytter inn på Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP) på Ullevål.

Havnet i rullestol

Maren ble syk da hun gikk på ungdomsskolen. Hun slet med å finne plassen sin. For å bli sett, begynte hun å kontrollere vekten.

Maren (21) på RASP

Maren ble syk da hun gikk på ungdomsskolen.

Foto: Tone Gjerde / NRK

– Når jeg klarte å få kontroll på noe, ga det meg en følelse av mestring. Jeg fikk oppmerksomhet, sier Maren.

Til slutt ble kroppen så svak at hun havnet i rullestol. I tillegg til hjertestans, fikk Maren nyre- og leversvikt. Noe som ikke er uvanlig for personer med alvorlig undervekt.

Organer svikter

– For å si det litt enkelt, begynner kroppen å bryte ned egne organer når den er så undervektig. De indre organene blir svakere, og det kan oppstå organsvikt, sier ledende sykepleier Kristin Fjellanger Cook.

Kroppen kan bli så undervektig at hjertet slutter å slå.

– Alvorlig undervekt går utover all muskulatur, også hjertemuskelen, sier Cook.

Pasientene er mer utsatt for infeksjoner, og flere utvikler beinskjørhet etter mange år med undervekt.

Sykepleier Ida Wirak Trettevik jobber nattevakter på avdelingen for spiseforstyrrelser. Foto/redigering: Tobias Sakrisvold Martinsen

Opp én kilo i uka

­ – De fleste sliter med ambivalensen mellom ønsket om å bli frisk, men ikke øke vekten. Redselen for å miste kontroll er så stor, sier psykologspesialist og enhetsleder ved RASP, Ruth Lindefjell.

Ruth Lindefjell

Psykologspesialist og enhetsleder ved RASP, Ruth Lindefjell.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Målet er at pasientene skal legge på seg rundt én kilo i uka, for da vil hjernen fungere bedre. Da blir tvangstankene mindre dominerende, og samtaleterapien fungerer bedre, sier psykologspesialisten.

– Fasen der pasienten øker i vekt, kan oppleves veldig krevende. Da kommer mange følelser til overflaten som tidligere har vært dempet med sultfølelse.

Når programmet sendes på NRK er Maren skrevet ut fra sykehus. Hun har et sterkt ønske om å bli frisk.

– Jeg har kontrollert vonde følelser med å spise lite. Nå prøver jeg å finne andre måter å kontrollere følelser på. Jeg vil ikke oppleve det helvete jeg har vært igjennom en gang til.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)