Mann helt uten lyst

Hun er fortvilet fordi de ikke har hatt sex på tre år. Er det noe de kan gjøre eller må hun bare forlate ham?

Par (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært samboer i nesten fire år med en mann som hele tiden har vært lite lysten på sex. Faktisk har det ikke skjedd mer enn tre-fire ganger, og nå har det ikke vært antydning på over tre år.

For meg er dette veldig vanskelig. Jeg har forsøkt å ta det opp med ham, han har vært hos lege, sjekket prostata og testostoron-nivået. Han lå litt under normalen, men fikk ikke medisiner. Han har også prøvd Viagra, men den hjalp ikke i det hele tatt siden lysten ikke var der.

Han gjør ikke noe for å få lyst heller og tar ikke på meg en gang. Han sier han er glad i meg, men at han ikke har lyst på noen - verken meg eller andre.

Jeg maser ikke, men jeg får en utblåsing om dette med jevne mellomrom. Hva vil du anbefale meg? Skal jeg forlange at han går til psykolog eller skal jeg bare kaste inn håndkleet og forlate ham? Jeg vet i hvert fall at jeg ikke vil ha det slik resten av livet - «problemet» er bare at jeg er glad i ham.

Margrete svarer

Illustrasjonsfoto
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hei. Mange par kan leve sammen uten sex i flere uker, måneder eller år, men når den ene parten ikke er fornøyd med situasjonen, er det ikke ok for noen av dere.

Jeg forstår det slik at du er glad i ham, men at du ikke orker å leve uten sex og seksualitet. 

Sex, kyssing og klemming er jo det som skiller et kjæresteforhold fra andre forhold.

I steden for å prøve å tvinge ham til å gå til psykolog, tenker jeg at det kan være nyttig for deg å gå til samtale eller terapi hos en psykolog eller familieterapeut. Dette for å finne ut hvordan du ønsker å leve ditt liv.

Når han ikke ønsker å komme deg i møte for å finne ut hvorfor han mangler seksuell energi, blir det umulig for deg å dra lasset alene.

Om dere har en god kommunikasjon og et godt samliv ellers, så vil jeg anbefale at dere tar opp temaet og setter av god tid til å snakke igjennom det.

Hvis han ikke ønsker flere samtaler om dette, forholdet dere sammen eller hos en spesialist i sexologisk rådgivning, familieterapaut eller psykolog, må du velge å finne ut om du skal gå fra ham eller bli i et forhold du har det vanskelig i. Dersom ulikheten mellom dere fortsatt er stor, vil nok frustrasjonen din øke.

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)