NRK Meny
Normal

Manglende ereksjon

De har det bra, men sexlivet dabber av. Det er sårt for henne, og hun ber om gode råd.

Par
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål angående ereksjon hos mannen min. Jeg synes det er et vanskelig og ømtålig tema å ta opp med han, men vi har snakket litt om det.

Vi er et ektepar i 50- årene som jevnt over har det bra. Men over lengere tid har sexlivet vårt skrantet, og begge føler vi nok at vi har glidd fra hverandre.

Det føles veldig sårt, og det virker ikke som om min mann vil ta ansvar for å finne ut hva som kan være galt og hva som kan gjøres.

Jeg føler meg ikke på noen måte ferdig med sexlivet og vil så gjerne at vi skal ha det så godt som mulig. Hva kan manglende ereksjon hos mannen komme av? Har du noen gode råd for hva vi kan gjøre?

Margrete svarer

Hei. Det kan være mange og ulike årsaker til at ereksjonen uteblir, føles svakere, og/eller at den seksuelle lysten er mindre enn før.

Impotens snakker vi om kun når en mann aldri har reisning og aldri får til å onanere. Er din mann impotent, bør han oppsøke lege. Om det er slik at han har reisning innimellom og onanerer, men at det er sjeldnere enn før, kan det også være en fysisk årsak til det. 

Mann helt uten lyst

Fortvilelse

Stress og bekymringer påvirker sexlysten.

Foto: ScanStockPhoto

Man kan få mindre lyst eller lite overskudd til sex når man er stresset og har mye å tenke på. Bekymringer, mistrivsel, lite fysisk aktivitet og usunne matvaner virker også inn. 

Det samme gjør ulike typer hjertemedisin, blodtrykksdempende medisin, diabetes, depresjon, stort arbeidspress, mangel på søvn, sykdom i familien eller om man føler seg sliten.

Kanskje har dere ikke tid til hverandre og glemmer å gjøre hyggelige ting sammen. Et godt råd er å å legge seg tidlig sammen av og til, og i hvert fall ligge inntil hverandre, småprate og se hva som skjer.

Jeg synes du skal ta ansvar for en del av dette, men det blir umulig for deg å dra lasset alene. Du blir nødt til å snakke med ham. Si det som det er, at hans manglende sexlyst bekymrer deg, og spør hva han tror det kommer av.

Få fart på sexlivet

Champagne

Gjør noe hyggelig - bare dere to!

Foto: ScanStockPhoto

Foreslå gjerne at dere finner på noe hyggelig, bare dere to, en gang i uka. Kanskje dere må begynne å flørte og leke litt med hverandre igjen? Noen ganger hjelper det rett og slett å reise bort en helg, uten forpliktelser, og bare være sammen og oppleve hyggelige ting.

Start med å foreslå noe dere likte å gjøre sammen da dere var nyforelsket, kåte og glade.

Om han neglisjerer din bekymring og det at du har lyst på ham, og om han ikke vil være med på dine forslag, kan det kanskje være på tide å forsøke samtaler hos en familieterapeut. Gjerne en som også er fortrolig med å snakke om seksualitet. Dere kan også oppsøke en spesialist i sexologisk rådgivning eller en sexolog.

Jeg regner med at du vet hva han liker til middag. Nå er det på tide å spørre ham om hva han tenner på seksuelt!

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.