Mange urinveisinfeksjoner

Godt voksne kvinner kan plages med hyppige urinveisinfeksjoner. Lege Jørgen Skavlan har gode råd. 

Toalett - illustrasjonsbilde
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

 

 

Spørsmål

Jeg er en gift kvinne på 67 år. Det siste halve året har jeg hatt svært hyppige infeksjoner som blir behandlet med antibiotika. Jeg har aldri hatt urinveisinfeksjoner før, men nå er det 5. gang på så kort tid.

Er det mulig at mannen min kan ha bakterier som overføres ved samleie når kuren er slutt?

Jørgen svarer

Hei. Jeg tror nok ikke at det har noe med bakterier mannen din overfører. Men det kan ha med samleie å gjøre.

Hos kvinner er det kort vei fra urinrørsåpningen til blæren. Under samleie vil bakterier fra skjede, området mellom skjedeåpningen og fra området rundt endetarmen lett kunne nå opp til blæren og gi infeksjon.

Etter overgangsalderen, når østrogenet reduseres, vil området rundt skjeden og urinrørsåpningen miste endel av elastisiteten og den naturlig befruktningen. Dette gjør at man mye lettere får infeksjoner. Dette er dessverre meget vanlig. Du bør nok få gjort en gynekologisk undersøkelse hos legen din for sikkerhet skyld, men disse rådene er viktige.

- Husk å late vannet etter samleie.

- Østrogenkremer eller sjedekremer/stikkpiller med østrogen fåes reseptfritt på apoteket og er ofte svært effektive mot disse plagene.

- Den antiseptiske kremen Brulidin kan brukes ved å smøre litt ved urinrørsåpningen før samleie for å unngå at bakteriene når til blæren.

- Noen kan også få et mildt antibiotisk middel (for eksempel nitrofurantoin) og ta en tablett etter et samleie.

Et eller flere av disse rådene bør kunne hjelpe deg.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.