Mange overdriver reiseapotekene

Hva skal du kjøpe på apoteket før du drar på ferie? – Smertestillende holder mange steder, sier overlege.

Reiseapotek

Apotekene har mange og dyre råd til hva man bør utstyre seg med på tur, men mye kan du trygt la ligge hjemme (avhengig av hvor du skal).

Foto: Scanpix

Steinar Madsen i Legemiddelverket

- Forbered deg i forhold til planene dine, sier avdelingsoverlege ved Legemiddelverket, Steinar Madsen, om pakking av reiseapotek. Hans inntrykk er at folk flest tar med seg litt vel mye.

Foto: NRK

– Du må forberede deg i forhold til planene dine, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket til NRK.no.

– Skal du til eksotiske strøk, tar du naturligvis kontakt med fastlegen din og får det du trenger av resepter til malariamedisiner og så videre, sier han.

Les også: Meslingsmitte sprer seg i Europa

Får kjøpt det meste

Men i Europa, Australia, Canada, USA og så videre, får du kjøpt de aller fleste legemidler du måtte ha behov for; de kan til og med være billigere andre steder enn her hjemme.

- Hvis man ikke er syk eller trenger medisiner til daglig, så har man i grunnen ikke det store behovet for eksempel på vanlige reisemål i Europa. Mitt inntrykk er at folk tar med litt vel mye, sier Madsen.

– Smertestillende kan vel å merke være et poeng å ha i bagasjen, for det kan du komme til å trenge litt fort.

Les også: Norge er dyrest på kopimedisiner

GEM til småtasser

Er det noen grupper som trenger noe ekstra?

– Salt- og sukkerblandingen GEM kan være grei å ha på lur til de under tre år, i tilfelle de får diaré. Det må vel å merke blandes ut med vann som kan drikkes, sier avdelingsoverlegen til NRK.no.

– Det er viktig å beskytte de minste og de eldste mot sterk sol og varme, men solkrem går ut på dato - og fås som regel kjøpt der det trengs.

Les også: Diaré på reise

Noen medisiner krever mer

Er du syk, må du naturligvis ha med de medisinene du bruker og trenger. Det er verdt å merke seg at det ikke «bare» er å ta med seg reseptbelagte medisiner man bruker på tur til utlandet.

– Du bør være forberedt på å kunne dokumentere at du er eier av medisinen, og den bør oppbevares i originalemballasjen fra produsenten. Du kan be fastlegen din om en liste over de medisinene du bruker, sier avdelingsoverlegen.

– Og husk å putte medisinene i håndbagasjen dersom du trenger dem under reisen.

Les mer om medisiner på reise hos Legemiddelverket.

Behov for attest i utlandet

Enkelte medisiner trenger man dessuten «Schengen-attest» for på reiser innen Schengen-området (store deler av Europa).

– Attesten får du ved apoteket der du kjøper medisinen, sier Steinar Madsen.

– Dette gjelder sovemidler, beroligende midler, sterke smertestillende medisiner og sentralstimulerende midler, som for eksempel amfetamin og methylphenidate, som brukes i noen typer medisiner.

Les også: Ikke gå på passmellen

– Tenk deg om

Avdelingsoverlegen oppsummerer med å understreke at det på reise, som ellers, gjelder å være forberedt.

– Du må tenke deg litt om før du drar og forberede deg så du er utstyrt med det du trenger, verken mer eller mindre.

– Blir barnet ditt reisesykt, tar du med reisesyketabletter, skal du på fottur i Alpene kan det kanskje være en idé med gnagsårplaster og så videre.

Les også: Planlegg ferien for å unngå samlivsbrudd

– Unngå selvbehandling

Hva hvis man blir syk på ferietur til utlandet?

– Et godt råd er å ikke behandle seg selv for lenge. Tar man vekk symptomer som feber, kan man risikere å overse at man lider av noe som trenger ordentlig behandling. Blir man syk bør man derfor oppsøke skikkelig hjelp.

– I de aller fleste land finnes det dyktige leger som kan behandle deg; reiser du med reiseselskap kan for eksempel disse formidle kontakt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.