Mange kan slippe kneoperasjon

Etter lang tid med smerter i kneet, trodde Dag Eirik at meniskoperasjon var veien å gå. Men legen hadde en helt annen løsning.

Kneoperasjon

– Pasienter som opererer menisken kommer gjerne hoppende tilbake etter noen uker, sier meniskekspert Nina Jullum Kise. Likevel anbefaler hun mange en annen type behandling.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Dag Eirik Vågdal

Dag Eirik Vågdal får store smerter i kneet når han er ute og jogger. Men det kan hende han slipper å operere kneet.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Dag Eirik Vågdal er en av mange som sliter med store smerter i kneet. Han har fått påvist skader i den ene menisken, altså det som kalles kneets støtpute.

– Jeg ønsker operasjon, jeg tror det er det eneste som hjelper, sier Vågdal.

Men det er ikke Nina Jullum Kise helt enig i. Hun er overlege ved Martina Hansens Hospital og arbeider med en doktorgrad i meniskskader.

– Av de pasientene som kommer hit med smerter i kneet, sier vi i utgangspunktet nei til operasjon i halvparten av tilfellene, sier Kise til NRK.no.

Alternativet til operasjon

NINA JULLUM KISE

Overlege Nina Jullum Kise ved Martina Hansens Hospital vil ikke anbefale operasjon til alle med meniskskader.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRL

Hvert år opereres det 17.800 pasienter for denne typen skader, ifølge TV2. Grunnen til at meniskeksperten ikke vil sende alle pasientene til operasjonsbenken, er frykten for at de kan få problemer med kneet senere i livet.

– Pasienter som opererer menisken kommer gjerne hoppende tilbake etter noen uker, og er kjempefornøyde med resultatet. Men vi vet at etter en stund, så kan det bli mer slitasje på leddflatene som følge av at en av miniskene er fjernet, sier Kise.

Dessuten er det stilt spørsmål ved effekten av slike operasjoner. En finsk studie, publisert i The New England Journal of Medicine i 2013, viste at pasienter med og uten operasjon fikk samme resultat på sikt (se faktaboks).

Christian Vilming

Fysioterapeut Christian Vilming lager et treningsopplegg for pasienter med kneskader.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Meniskeksperten anbefaler derfor mange av sine pasienter å gå til en fysioterapeut, for å lære øvelser som kan styrke musklene rundt kneet. For mange vil denne behandlingen være så effektiv at de slipper å operere.

En slik behandling tar rundt tre måneder, men er ifølge fysioterapeut Christian Vilming effektivt for meniskpasienter.

– Min erfaring er at pasientene som er gjennom et slikt program får mindre smerte, øker toleranseevnen sin, slik at de kan gjøre mer i hverdagen uten å få vondt, sier fysioterapeut Christian Vilming til NRK.

Opererer menisker hver eneste dag

Mange pasienter har riktignok ikke tålmodighet til å gå gjennom en flere måneders fysioterapibehandling. Privatklinikken Aleris Helse utfører flere titalls meniskoperasjoner hver uke. Overlege Kristian Bjørgul sier han mest sannsynligvis ville gitt Dag Eirik Vågdal en operasjon.

KRISTIAN BJØRGUL

Overlege Kristian Bjørgul ved Aleris Helse opererer menisker hver eneste dag.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Vi har veldig mange pasienter rundt 40, 50, 60 år, som har en aktiv livsstil. Så får de en kneskade som gjør at de ikke klarer å opprettholde livsstilen sin. Tar vi vekk de ustabile delene i kneet, vet vi at de blir bedre, sier Bjørgul.

Han sier mange av hans pasienter ikke synes fysioterapi er en ok behandlingsform, blant annet fordi det tar så lang tid.

Han kjenner riktignok til at omfattende operasjoner kan føre til slitasjeskader i kneet.

– Men vet jo ikke hva som skjer om man går med en ødelagt menisk i lang tid, sier han.

Har gjennomført tre måneders behandling

Dag Eirik Vågdal har nettopp gjennomført tre måneders treningsopplegg. Han er spent på om den alternative behandlingen har hjulpet. Hvis han fortsatt har smerter i kneet, kan det tenkes han likevel må operere.

– Jeg skal ut på min første løpetur denne uken, så blir det spennende å se om treningen har vært vellykket, sier Vågdal.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.