Sverre Steinsvåg, professor i øre, nese og halssykdommer ved Sørlandet sykehus.
Foto: Sørlandet sykehusDet går faktisk an å være allergisk mot mygg. Men hevelse og kløe etter stikk betyr ikke nødvendigvis at du har fått en allergisk reaksjon.
– Ofte er det snakk om en ren giftreaksjon når insekter som mygg, klegg og veps sprøyter inn gift i huden. Denne giftreaksjonen forårsaker betennelse og kløe, opplyser Astma- og allergiforbundet på sine nettsider.
Det er blant annet histaminer i myggens spytt som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggstikk. Men ca. en av 100 nordmenn har myggallergi.
– Mange kan være allergiske mot mygg uten å vite det. Tilstanden er noe som utvikles etter hvert. Ingen er født med det, forteller Sverre Steinsvåg til NRK.no. Han er professor i øre, nese og halssykdommer ved Sørlandet sykehus, og sitter også i internasjonale utvalg som jobber med allergier.
Selv om du blir så plaget av myggstikk som dette, er du ikke nødvendigvis allergisk. Men kontakt lege hvis du opplever blodtrykksfall eller hovne luftveier.
Foto: Maria Elsness / NRKKontakt lege hvis slapp og uvel
Men selv om myggen er plagsom nok, er den stort sett ganske harmløs.
– Det er svært sjelden at vi ser alvorlige reaksjoner på myggstikk. Men dersom en blir stukket veldig mange ganger, kan en bli slapp og uvel. Da bør en eventuelt snakke med lege, råder professor Steinsvåg.
Noen kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp. Da er det viktig å kontakte lege så fort som mulig. Dersom du først har fått en slik reaksjon, kan det skje igjen, og du kan bli utstyrt med adrenalinsprøyte.
– Hvordan kan du så vite om du er allergisk mot mygg?
– Kløende hevelse på stikkstedet gir sterk mistanke. En blodprøve eller prikktest vil kunne dokumentere eller avkrefte en myggallergi, uttaler professoren.
Noen får også en allergisk senreaksjon, som kan oppfattes som en infeksjon – og enkelte ganger feilaktig behandles med antibiotika. Men den krever faktisk ingen behandling, opplyser Allergiforbundet.
Det er blant annet histaminer i myggens spytt som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggstikk.
Foto: Colourbox.comFarligere med mygg i andre land
Hvis du først er blitt stukket av den lille rakkeren og er allergisk, så anbefaler professoren følgende:
– Å kjøle ned området kan hjelpe. Allergitabletter kan redusere symptomene. Noen mener eddik eller mentolatum han ha en lindrende effekt, sier Steinsvåg.
Mygg fremkaller ikke bare irriterende, kløende lokale reaksjoner, men kan også spre bakterie- og virusinfeksjoner.
I noen verdensdeler kan mygg overføre smitte som forårsaker gulfeber og malaria. Om du skal til områder der dette finnes, kontakt lege som skriver ut de rette medikamentene, anbefaler Allergiforbundet.
Myggen har særlig tilhold på høyfjellet, i skogen, i deltaområder ved store vassdrag og på strandenger.
Foto: NRKRåd mot myggstikk
Om du eller en du reiser sammen med, er ekstra følsom mot myggstikk, bør du selvsagt gjøre alt for å unngå stikk. Her er Astma- og allergiforbundets råd:
- Bruk langbukser og plagg med lange ermer
- Smør inn eksponerte områder med myggstift eller -olje om kvelden/natten
- Unngå bruk av parfyme eller after shave
- Monter myggnetting i vinduer eller over sengen
Les også: