Hopp til innhold

Mange allergiske mot mygg uten å vite det

– Myggallergi er en tilstand som utvikles etter hvert. Ingen er født med det, sier allergiekspert.

myggstikk

Her har en fire år gammel jente fått en reaksjon etter myggstikk. Men om hun har myggallergi eller ei, må en blodprøve eller prikktest avgjøre.

Foto: Maria Elsness / NRK

Sverre Steinsvåg, professor i øre, nese og halssykdommer ved Sørlandet sykehus

Sverre Steinsvåg, professor i øre, nese og halssykdommer ved Sørlandet sykehus.

Foto: Sørlandet sykehus

Det går faktisk an å være allergisk mot mygg. Men hevelse og kløe etter stikk betyr ikke nødvendigvis at du har fått en allergisk reaksjon.

– Ofte er det snakk om en ren giftreaksjon når insekter som mygg, klegg og veps sprøyter inn gift i huden. Denne giftreaksjonen forårsaker betennelse og kløe, opplyser Astma- og allergiforbundet på sine nettsider.

Det er blant annet histaminer i myggens spytt som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggstikk. Men ca. en av 100 nordmenn har myggallergi.

– Mange kan være allergiske mot mygg uten å vite det. Tilstanden er noe som utvikles etter hvert. Ingen er født med det, forteller Sverre Steinsvåg til NRK.no. Han er professor i øre, nese og halssykdommer ved Sørlandet sykehus, og sitter også i internasjonale utvalg som jobber med allergier.

Myggelegg

Selv om du blir så plaget av myggstikk som dette, er du ikke nødvendigvis allergisk. Men kontakt lege hvis du opplever blodtrykksfall eller hovne luftveier.

Foto: Maria Elsness / NRK

Kontakt lege hvis slapp og uvel

Men selv om myggen er plagsom nok, er den stort sett ganske harmløs.

– Det er svært sjelden at vi ser alvorlige reaksjoner på myggstikk. Men dersom en blir stukket veldig mange ganger, kan en bli slapp og uvel. Da bør en eventuelt snakke med lege, råder professor Steinsvåg.

Noen kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp. Da er det viktig å kontakte lege så fort som mulig. Dersom du først har fått en slik reaksjon, kan det skje igjen, og du kan bli utstyrt med adrenalinsprøyte.

– Hvordan kan du så vite om du er allergisk mot mygg?

– Kløende hevelse på stikkstedet gir sterk mistanke. En blodprøve eller prikktest vil kunne dokumentere eller avkrefte en myggallergi, uttaler professoren.

Noen får også en allergisk senreaksjon, som kan oppfattes som en infeksjon – og enkelte ganger feilaktig behandles med antibiotika. Men den krever faktisk ingen behandling, opplyser Allergiforbundet.

Mygg

Det er blant annet histaminer i myggens spytt som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggstikk.

Foto: Colourbox.com

Farligere med mygg i andre land

Hvis du først er blitt stukket av den lille rakkeren og er allergisk, så anbefaler professoren følgende:

– Å kjøle ned området kan hjelpe. Allergitabletter kan redusere symptomene. Noen mener eddik eller mentolatum han ha en lindrende effekt, sier Steinsvåg.

Mygg fremkaller ikke bare irriterende, kløende lokale reaksjoner, men kan også spre bakterie- og virusinfeksjoner.

I noen verdensdeler kan mygg overføre smitte som forårsaker gulfeber og malaria. Om du skal til områder der dette finnes, kontakt lege som skriver ut de rette medikamentene, anbefaler Allergiforbundet.

MYGG

Myggen har særlig tilhold på høyfjellet, i skogen, i deltaområder ved store vassdrag og på strandenger.

Foto: NRK

Råd mot myggstikk

Om du eller en du reiser sammen med, er ekstra følsom mot myggstikk, bør du selvsagt gjøre alt for å unngå stikk. Her er Astma- og allergiforbundets råd:

  • Bruk langbukser og plagg med lange ermer
  • Smør inn eksponerte områder med myggstift eller -olje om kvelden/natten
  • Unngå bruk av parfyme eller after shave
  • Monter myggnetting i vinduer eller over sengen

Les også: Hvem får flest myggstikk?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)