NRK Meny
Normal

Magetrøbbel av antibiotika

Hvordan får man skikk på magen etter en antibiotikakur?

Mage
Foto: Scanstockphoto

Spørsmål

Hei. Jeg har nettopp fullført en antibiotikakur (penicillin) på 30 dager grunnet en luftveisinfeksjon.

Nå merker jeg at dette har påvirket fordøyelsen min. Det kjennes som om kroppen er blitt mye tregere til å fordøye maten jeg spiser, og jeg opplever også ubehag i magen som ikke var der før.

Finnes det naturpreparater eller matvarer som kan hjelpe meg med å få den nyttige bakteriefloraen i magen tilbake? Har du andre råd?

Svar fra Jørgen

Hei. Du har hatt en uvanlig lang kur, og da er det nesten alltid slik at det ikke bare er de sykdomsfremkallende bakteriene som svekkes.

Også de friske, mageregulerende bakteriekulturene, som blant annet melkesyrebakterier og bacteroides fragilis, blir påvirket. Disse trenger vi for en normal fordøyelse og god nedbryting av næringstoffer.

LES OGSÅ Sant eller usant om antibiotika

Tarmen vil normalt sett gjenopprette den balansen raskt, men av og til kan det ta tid, og noen ganger må man hjelpe til.

Yoghurt

Yoghurt er et godt alternativ.

Foto: Monika Adamczyk

Kurene du får i helsekostbutikker og på apotek, som kapsler med frysetørrede bakterier, hjelper ikke. Forsøk viser at de ikke etablerer seg i tarmen i det hele tatt, dessverre. Her er det bare produsentene som har noe å vinne.

Det som derimot kan hjelpe er billigere og lett å få tak i.

Yoghurt og surmelk inneholder levende bakteriekulturer, og yoghurt som for eksempel Biola, er meget bra til dette formålet.

Om du likevel fortsetter å ha plager med magen, bør du søke hjelp hos fastlegen din.

LES OGSÅ Immun mot antibiotika?

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.