NRK Meny

Magetrøbbel

Kan mat påvirke forløpet av kronisk betennelse i tykktarmen?

Magesmerter
Foto: ScanStockPhoto

Artikkelen er flere år gammel.

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 20 år som nettopp har fått diagnosen ulcerøs kolitt. Jeg har vært hos spesialist, men han sier lite om hva jeg bør spise og om sykdommen generelt.

Jeg lurer på om det er noe jeg bør være varsom med angående mat, og eventuelt hva som kan være gunstig for tarmen min? Jeg lurer også på om det finnes noen ny forskning og nye medisiner. Det er synd at det finnes så lite informasjon om denne sykdommen.

Jørgen svarer

Hei. Jeg har flere pasienter med ulcerøs kolitt (kronisk tykktarmbetennelse) i min praksis, og mitt inntrykk er at de fleste lever godt med sin sykdom. De har behov for hjelp i de periodene sykdommen blusser opp, men i hverdagen greier de fleste seg fint.

Salat

Vegetarkost hjelper for noen.

Foto: liv friis-larsen

Medisinene vi har, som stikkpiller, rektaltskum og tabletter, fungerer bra og effektivt hos de fleste.

Det har skjedd mye spennende på behandlingssiden de seneste årene, og jeg tror vi kommer til å se en rekke nye behandlingsmetoder i årene fremover.

Remicade er et medikament som har gjort mye for dem som er hardest rammet. Det er en immunmodulerende medisin som har en enestående effekt på mange, men vi vet foreløpig ikke nok om langtidseffektene.

Når det gjelder kosthold er det ingen forskning som viser at det er noen typer mat som er bedre enn andre.

Noen forteller at de har det bedre som vegeterianere, og andre sier at de blir bedre med et kosthold uten melk og gluten.

Det er ingenting i veien for at du kan prøve å kutte ut kjøtt eller melk og gluten, men det er usikkert om det kan hjelpe.

Du kan også lese mer her: Helsenytt - Ulcerøs kolitt

Lykke til!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.