NRK Meny
Normal

Magetrening kan gi orgasme

Noen kvinner har en ekstra motivasjon for å komme seg på trening, viser ny amerikansk studie. De kaller det for coregasm.

Mageøvelse

Denne treningen kan gi orgasme rapporterer flere hundre amerikanske kvinner i ny undersøkelse.

Foto: ScanStock

Debby Herbenick

Debby Herbenick er co-director på Center for Sexual Health Promotion og seksualunderviser ved Indiana University.

Foto: Indiana University

Det har lenge versert et rykte - en urban myte om du vil - om at kvinner kan få orgasme når de utfører enkelte treningsøvelser.

Nå har Debby Herbenick, seksualunderviser ved Kinsey-instituttet på Indiana University, gjort forskning av det.

Hun har rekruttert 124 kvinner som har opplevd treningsindusert orgasme, og 246 som har opplevd treningsindusert seksuell nytelse, og spurt dem om deres opplevelser.

– De mest vanlige øvelsene assosiert med treningsinduserte orgasmer er mageøvelser, klatring i stolper og tau, sykling og spinning, og vektløfting, sier Herbenick i en pressemelding.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere øvelser kan gi orgasme

I studien, som er publisert i tidsskriftet Sexual and Relationship Therapy, nevner kvinnene flere øvelser som har frembrakt orgasme.

Hele 51,4 prosent fortalte at de minst én gang i løpet av de siste tre månedene hadde fått orgasme eller blitt opphisset mens de trente kjernemuskulaturen.

Det er også derfor noen har døpt dette fenomenet «coregasm», da engelske «core» betyr kjerne.

Andre kvinner i undersøkelsen hadde fått orgasme i forbindelse med vektløfting (26,5 prosent), yoga (20 prosent), sykling (15,8 prosent), løping (13,2 prosent) eller gåing (9,6 prosent).

Spesielt en mageøvelse ble trukket frem som en god orgasmeutløser: den såkalte «kapteinstolen».

Den utføres på et apparat med polstrede armlener og ryggstøtte, hvor bena henger fritt i luften, og gjøres ved å løfte knærne mot brystet til de er i en 90-graders vinkel til kroppen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Treningsøvelser

Både spinning, yoga og «kapteinstolen» har gitt kvinner orgasme.

Foto: ScanStock

– Orgasme ikke seksuell hendelse

De som har deltatt i studien har alle erfart disse treningsinduserte orgasmene, så det er vanskelig å si noe om hvor vanlig dette er på et slikt grunnlag.

Men Herbenick mener undersøkelsen har pekt på mye annet interessant.

De fleste kvinnene sa nemlig at de verken hadde seksuelle fantasier eller tenkte på noen de var tiltrukket av da de fikk orgasmene.

– Disse funnene er interessante fordi de foreslår at orgasmen ikke nødvendigvis er en seksuell hendelse. Funnene kan også lære oss mer om de kroppslige prosessene som ligger til grunn for kvinners opplevelser med orgasme.

Vil normalisere «coregasmer»

Hun påpeker at det ikke er kjent om slik trening kan bedre sex for kvinner, men hun mener det i alle fall kan ha noe å si.

– Det kan være at trening, som det allerede er kjent at betydelig bedrer helse og velvære, også har potensialet til å forsterke kvinners seksuelle liv.

De fleste av kvinnene fortalte også at de kjente en viss grad av forlegenhet hvis de trente på offentlige steder, og 20 prosent beskrev situasjoner der de ikke kunne kontrollere det som skjedde.

Herbenick håper denne og ytterligere studier kan hjelpe kvinnene som opplever slike orgasmer til å føle seg mer normale og sette deres opplevelser i en større sammenheng.

Kniper underlivsmuskelaturen

Magasinet Women's Health har også tatt for seg fenomenet og gir tips til hvilke øvelser som kan bli ekstra deilige.

De har spurt to sexeksperter om hvordan det kan ha seg at kvinner får orgasme på denne måten.

Doktor Victoria Zdrok, sexterapeut og forfatter av The Anatomy of Pleasure, mener kvinner har behov for å bygge opp en spenning i bena før de kan oppnå orgasme.

– Når kvinner trener utløses endorfiner og dopaminer som også er nødvendig for orgasmen. Dette kombinert med spenning i mageregionen kan utløse stimulering av klitoris, sier Zdrok til Women's Health.

Forfatteren av Fearless Sex, Joy Davidson, har en liknende teori:

– Når dette skjer er det som regel hos kvinner som er veldig sterke i underlivet. Og de gjør øvelser som berører de dype kjernemusklene eller de indre lårmusklene. Så det de ender med å gjøre er å knipe underlivsmuskelaturen i tillegg, sier Davidson.

Uansett kan mulige coregasmer kanskje være en god unnskyldning til å komme seg oftere på trening?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.