Må utenlands for eggdonasjon

Heidi og Espen har forsøkt å bli gravide i årevis. Men fordi eggdonasjon ikke er lovlig i Norge, blir de tvunget utenlands hvis de vil oppleve å bli foreldre.

Etter tre aborter og tre mislykkede prøverørsforsøk ved Rikshospitalet fikk de forklaringen på hvorfor de aldri vil lykkes med det. Heidi er født med få og dårlige egg.

Eggdonasjon

Den eneste måten Heidi noen gang vil kunne bli gravid på, er hvis hun får satt inn et befruktet egg fra en annen kvinne i sin livmor. Legene ved kvinneklinikken på Rikshospitalet skulle gjerne hjulpet henne med dette, men det tillater ikke loven.

-Det synes jeg er veldig urettferdig. Når vi først har tillatt sæddonasjon så kan jeg ikke se noen grunn til at vi ikke kan tillate eggdonasjon. Egg og sæd er like viktig i det å skape et barn, sier Doktor Gudvor Ertzeid ved kvinneklinikken på Rikshospitalet.

På Rikshospitalet ser legene ca 25 kvinner som kunne vært kandidater til eggdonasjon i året. På landsbasis er det trolig hundre kvinner i året.

Får hjelp utenlands

Mange fertilitetsleger gir råd og tips om klinikker i utlandet som utfører eggdonasjon. Av Ertzeid fikk Heidi og Espen tips om klinikker i Spania og Finland.

-Det er et lite fagmiljø. Vi kjenner til klinikker som driver seriøst og nevner at det som et alternativ. Om paret sier de er interessert i eggdonasjon kan vi hjelpe dem med navn og adresser, sier Ertzeid.

- Uryddig praksis

Stortinget er i ferd med å revidere bioteknologiloven og til høsten vil trolig politikerne se på feltet eggdonasjon. Flere partier har ikke bestemt seg for et felles ståsted, men mange enkeltpersoner har sterke meninger.

Høyres Inge Lønning i Helse- og omsorgskomiteen er mot liberalisering og mener legenes praksis med å henvise pasienter til utlandet for eggdonasjon er sterkt kritikkverdig.

-Jeg synes det er uryddig praktisering av legerollen. Leger er forpliktet til å følge norsk lov i sin virksomhet som leger. At leger er formidlingsbyrå for kommersielle interesser utenlands synes jeg er meget kritikkverdig, sier Lønning.

Han får støtte av SVs Olav Gunnar Ballo. Begge mener legene bør fokusere på adopsjon som alternativ når man ikke kan lage barn selv.

Får hjelp i Finland

For Heidi og Espen er adopsjon absolutt et alternativ, men de har lyst til å forsøke

Valget har falt på Finland og Avaklinikken i Tammerfors. Om få uker vil et egg fra en finsk kvinne bli befruktet med Espens sæd ved prøverørsmetoden og satt inn i Heidis livmor.

-Jeg tenker ikke noe på at det er en annens kvinnes egg. Det vil bli mitt og Heidis barn uansett, sier Espen.

-Dette er en stor mulighet vi ikke kan la gå uprøvd. Det er synd vi må så langt hjemmefra for å få det til, sier Heidi.

Lyd og video

Lenker

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)