Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen sier det blir enklere for forbrukerne å sammenligne priser.
Fra og med nyttår blir det enklere å finne og sammenligne priser på tjenester fra banker, kraftverk, begravelsesbyråer og andre tjenesteytere.
I forskriften om prisopplysninger for varer og tjenester, vil det fra 1. januar bli pålagt næringsdrivende å ha en oppdatert prisliste på sine nettsider. Dette kommer forbrukerne til gode, som kjappere og enklere kan sammenligne priser.
Prisene skal være oppdatere med varens salgspris og enhetspris, og må være lett tilgjengelig i nærheten av varen.
– Vi ønsker å gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne priser på ulike tjenester. Dette vil også bedre konkurransen i markedet. Når prisene er tilgjengelige på nett, vil det være lettere å velge blant tilbud på tjenester som kan utgjøre en stor utgift for mange, eksempelvis tannlege- og begravelsestjenester, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen.
Den nye forskriften er først og fremst en forenkling og modernisering av dagens seks forskrifter for varer, tjenester, gravferdstjenester, tannlegetjenester, elektrisk kraft og overnattings- og serveringssteder. Ved å samle disse i én forskrift vil regelverket bli enklere og mer oversiktlig.
- Les også: Slik sparte de 13 000 på 1-2-3
- Les også: Enorm prisforskjell hos tannlegene
Prisliste på hjemmesiden
I dag må tjenesteytere oppgi prisinformasjon enten ved prisoppslag eller prisliste i forretningslokalet. Nå blir det altså krav om denne informasjonen også skal ligge på nettsidene.
– Svært mange forbrukere bruker hjemmesidene til å orientere seg om tjenester og priser, og det er derfor naturlig og riktig å innføre en plikt til å ha prislisten der. For eksempel må nå banker og eiendomsmeglere legge ut prislisten på hjemmesiden sin, sier forbrukerombud Gry Nergård på Forbrukerombudets nettsider.
Nettbaserte prisportaler
En annen viktig endring er at prisopplysninger for banktjenester nå skal registreres i Finansportalen.no, som samler og sammenligner priser om finansielle tjenester til forbrukere.
I dag er det frivillig for banker å oppgi prisene sine, men dette blir nå påkrevd. I tillegg skal prisopplysninger for tannhelsetjenester registreres i en elektronisk tannhelseportal som er på trappene.
- Les også: Så mye koster det å gå i banken