NRK Meny
Normal

Lynnedslag rammer flere menn enn kvinner

Av mange hundre personer som døde i lynnedslag fra 1995 til 2008 var over 80 prosent menn, viser amerikanske tall. – Menn er mer uforsiktige enn kvinner, sier ekspert.

Lynet slår ned i Sekken-området. Bildet er tatt fra Bolsøya.

Lynnedslag er vanlig om sommeren i Norge, men dødsfall er sjelden.

Foto: Geir Johnny Huse

I USA dør rundt 90 personer hvert eneste år etter å ha blitt truffet av lyn.

Av 648 personer som døde i lynnedslag fra 1995 til 2008 var 82 prosent menn.

Steder som Florida og Tampa Bay i Mexicogulfen er særlig utsatte; Tampa Bay opplevde en gang 90 000 lynnedslag i løpet av juni måned alene.

– Menn mer uforsiktige

– Menn er mer uforsiktige enn kvinner i tordenvær, sier John Jensenius ved amerikanske National Weather Service til L.A. Times.

– Det ser ut som om menn er mindre lystne på å avslutte den aktiviteten de holder på med, som ulike typer sport.

Halvparten av de drepte har ifølge L.A. Times bedrevet fritidsaktiviteter utendørs når de har blitt rammet.

I Norge forventer vi 120.000 lynnedslag i år, men dødsfall er svært sjelden.

Tre norske drept

Siden 1996 er tre personer drept av lyn her i landet, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå – en kvinne og to menn.

Frank Dahlsett, forsker ved SINTEF energi, mener nordmenn er flinke til å beskytte seg.

– Vi har beskjedne dødstall sammenliknet med andre land, og det har med tordenværsaktivitet og hvordan vi bor her i landet å gjøre. Vi er jo ganske få - og bor relativt spredt, og nordmenn flest er flinke til ikke å utsette seg for unødvendig risiko, sier Dahlsett til NRK.no.

Det er Østlandet og innlandsstrøkene som har de fleste tordenbygene, og generelt er det mest tordenvær om sommeren.

Risikofylt å være høyeste punkt

Skulle du først være ute i tordenvær, gjelder det å unngå at du blir mål for lynet.

Hvordan beskytter man seg best mot lynnedslag?

– Det finnes mange måter å beskytte seg på; du er for eksempel trygg inne i en bil eller et hus. Det sies vel å merke at man ikke skal bruke fasttelefonen inne i et hus under en tordenstorm og at det kan være farlig å bade og dusje, men du skal være veldig uheldig om lyn ledes gjennom rørene i huset ditt, sier forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NRK.no.

– Er du ute, gjelder det å ikke være høyeste punkt. Er du på en fjelltopp eller ute i båt, må du søke dekning, så noe annet blir høyere enn deg. Og du bør ikke stå under skogens høyeste tre, men heller søke tilflukt bak en stein, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.