Lykken er å være positiv

Mennesker som ser lyst på livet og møter utfordringer med et åpent sinn, har det bedre enn andre.

Lykke
Foto: fred goldstein

Folk som regelmessig uttrykker takknemlighet har bedre helse, føler seg bedre og oppnår målene sine lettere, viser forskning innen positiv psykologi.

- Enerne bygger på styrke og talenter 

Gjennom en studie av hva som kjennetegnet elever som gjorde det best i skolen, fant forskeren Chip Andersen som arbeidet ved Azusa Pacific University ut at IQ hadde begrenset betydning.

Psykolog Lisa Vivoll Straume
Foto: Silje Østmoe

- Derimot fant han ut at fellesnevneren for toppkandidatene er at de har evnen til å bygge livene sine på egne styrker og talenter, sier Lisa Vivoll Straume ved Psykologisk institutt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Straume jobber for tiden med en doktorgrad innenfor positiv psykologi.

 

- Legger flere år til levetiden

Optimistiske mennesker gjør det bedre på arbeid, skole og i sport , og har et bedre forhold til menneskene rundt seg. De blir sjeldnere deprimerte og får færre fysiske problemer, og utvikler bedre forhold til sine medmennesker.

- Positive følelser som optimisme, håp, ærlighet og tilstedeværelse ser dessuten ut til å gjøre livet mer meningsfylt i øyeblikket, og å kunne forebygge mentale problemer, motvirke negative følelser og bygge opp evnen til å takle vonde opplevelser. Dette kan igjen øke motstandskraften mot fysiske sykdommer, forklarer Straume.

Det ser til og med ut til at positive følelser kan legge mange år til levetiden, i følge forskningen på positiv psykologi.

Optimisme
Foto: Liv Friis-Larsen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)