Hopp til innhold

Lurt av Whitebox

Pass deg for dataselskapet Whitebox! En rekke kunder er svindlet, og politiet klarer ikke stoppe selskapet. Nå må Økokrim trå til.

Lurt av Whitebox
Foto: NRK

 

Det norske dataselskapet Whitebox ble kåret til best i test av både DinSide Data og TV 2 hjelper deg, men nå advarer Forbrukerrådets folk mot å handle med selskapet.

Maskinene går fort i stykker, og når du sender PC-en inn til reparasjon får du den trolig aldri igjen. Det har en rekke kunder opplevd.

En av dem er 18 år gamle Salil Sharma fra Skien. Han sendte datamaskinen til reperasjon i juni i fjor, men har ennå ikke fått den tilbake.

– Ti-tolv ganger har Whitebox sagt at PC-en er på vei, men det er bare løgn. Den kommer jo aldri, sier Salil Sharma.

Klagestorm

Han er ikke alene om å være lurt av Whitebox. Mange kunder går rundt og venter på en PC som aldri kommer tilbake fra reparasjon.

Whitebox har vært ivirg debattert på FBIs debattforum , og Forbrukerrådet behandler akkurat nå 50 skriftlige klagesaker på selskapet, men de har fått nærmere 300 muntlige henvendelser.

– Dette er et uvanlig stort antall klager på samme tid, sier jurist Synnev Aas Aaby i Forbrukerrådet. Hun oppfordrer kunder som føler seg lurt til å ta kontakt med dem, i tillegg til å anmelde Whitebox til politiet

Selv om en rekke kunder har anmeldt Whitebox har politiet problemer med å få tak i selskapet, og dermed ferdigstille sakene. Det bekrefter Arne Erik Håkonsen som er etterforskningsleder ved Hønefoss politistasjon.

Økokrim lover å hjelpe

I FBI lovet imidlertid Økokrim å bistå politietterforskerne på Hønefoss i håp om å finne de ansvarlige.

Selskapet er registrert på den 28 år gamle Belinda Andvik, men hun sier til FBI at hun ikke har noe med selskapet å gjøre.

– Jeg har kun lånt bort navnet til min eks-samboer, sier hun.

Christian Møller, som er hennes tidligere partner, la derimot skylden på henne. Likevel var Møller utenfor NRKs lokaler med 30 PC-er for å levere dem tilbake, men plutselig ombestemte han seg.

Etter at FBI begynte å se på denne saken har Whitebox blitt lagt ned. Det er umulig for kunder å få kontakt med selskapet, og dermed få tilbake datamaskinene sine. Omfanget har nå blitt så stort at en av de lurte kundene, Brynjard Rolandsen, har startet ”AKSJONSGRUPPEN MOT WHITEBOX”. De er nå oppe i 40 medlemmer som alle har kjøpt ubrukelig PC-er av Whitebox.  

- I gjennomsnitt har vi betalt 10.000 kroner hver for maskiner som ikke virker. Tanken vår er at vi blir mer slagkraftige når vi står samlet, sier Rolandsen.

Er du lurt av Whitebox? Da kan du ta kontakt med Forbrukerrådets saksbehandler i denne saken, som er jurist Synnev Aas Aaby.

Kontaktinfo per epost er skien@forbrukerradet.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)