NRK Meny
Normal

Lukter menns svette gjennom alt

Menn blir lurt av godlukt. Det gjør ikke kvinner.

Svette armhuler
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ny amerikansk forskning viser at mannen har all grunn til å være bekymret når han blir litt våt under armene - selv om han ikke synes det lukter selv.

Det viser seg nemlig at det er mye lettere å kamuflere svettelukt for en mannlig nese enn for en kvinnes. Det skriver BBC .

Lukter svetten gjennom parfymen

Kjærester

All grunn til å lure på hvordan det lukter for henne.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forsøkene foregikk på den måten at menn og kvinner først fikk lukte på underarmssvette. Både kvinner og menn opplevde denne lukten som like sterk.

Deretter ble ulike dufter brukt for å prøve å blokkere ut lukten av svette. Da viste kjønnsforskjellen seg å være veldig stor.

Bare 2 av 32 dufter klarte å kamuflere svettelukt for de kvinnelige nesene. Og ikke mer enn 6 av duftene klarte å redusere lukten betydelig.

Med menn var det betraktelig enklere. Hele 19 av duftene fikk svettelukten til å forsvinne helt for deres neser.

Bedre nese for gener?

Så hvorfor har kvinner neser som ikke vil la seg lure av litt parfyme? Forskerne tror det skyldes at kvinner evolusjonsmessig må passe seg mer for hvem hun blir gravid med.

Mens menn kan spre genene uten de store (biologiske) konsekvenser, blir kvinnen oppholdt i lang tid med én manns avkom.

Evnen til å lukte svette kan bety at kvinner er bedre enn menn til å lukte seg fram til passende gener, tror forskerne.

Heldigvis har også mannlig svettelukt vist seg å øke sexlysten hos kvinner.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.