Normal

Lukter menns svette gjennom alt

Menn blir lurt av godlukt. Det gjør ikke kvinner.

Svette armhuler
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ny amerikansk forskning viser at mannen har all grunn til å være bekymret når han blir litt våt under armene - selv om han ikke synes det lukter selv.

Det viser seg nemlig at det er mye lettere å kamuflere svettelukt for en mannlig nese enn for en kvinnes. Det skriver BBC .

Lukter svetten gjennom parfymen

Kjærester

All grunn til å lure på hvordan det lukter for henne.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forsøkene foregikk på den måten at menn og kvinner først fikk lukte på underarmssvette. Både kvinner og menn opplevde denne lukten som like sterk.

Deretter ble ulike dufter brukt for å prøve å blokkere ut lukten av svette. Da viste kjønnsforskjellen seg å være veldig stor.

Bare 2 av 32 dufter klarte å kamuflere svettelukt for de kvinnelige nesene. Og ikke mer enn 6 av duftene klarte å redusere lukten betydelig.

Med menn var det betraktelig enklere. Hele 19 av duftene fikk svettelukten til å forsvinne helt for deres neser.

Bedre nese for gener?

Så hvorfor har kvinner neser som ikke vil la seg lure av litt parfyme? Forskerne tror det skyldes at kvinner evolusjonsmessig må passe seg mer for hvem hun blir gravid med.

Mens menn kan spre genene uten de store (biologiske) konsekvenser, blir kvinnen oppholdt i lang tid med én manns avkom.

Evnen til å lukte svette kan bety at kvinner er bedre enn menn til å lukte seg fram til passende gener, tror forskerne.

Heldigvis har også mannlig svettelukt vist seg å øke sexlysten hos kvinner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.