Hopp til innhold

Slik får du hotell- og flyluksus til lavpris

Her er noen smarte tips til luksus på fly og hotell – uten at du blakker deg.

Forbrukerinspektørene tester om det går an å få god luksus til en ok pris.

Ekstra komfort på luksushotell med egen badekåpe. (Foto: Lars Kristian Skjetne / regi: Ingrid Nordheim / redigering: Petter Nielsen )

Det er mulig å få tilgang til høy hotellstandard, uten at det koster skjorta. Passer du på når du booker hotell og er villig til å være fleksibel, kan du ende opp med mye luksus for pengene.

Hotwire.com er en nettside hvor man booker fire- og femstjerners hoteller til reduserte priser.

Ulempen er at du ikke får vite hvilket hotell du får, før etter at du har betalt og valgt et område i byen du ønsker å reise til.

Det du får mulighet til å velge er hvilket område du vil bo i, hvilke fasiliteter hotellet skal ha og antall stjerner. For mange vil det oppleves som å bestille luksushoteller i blinde.

Et femstjerners hotell i London i det populære området Mayfair fikk vi til over 1000 kroner rimeligere enn ved andre nettsider som tilbyr hoteller.

Nettsiden fungerer som et slags restesalg, der hotellenes usolgte rom blir lagt ut til rabattert pris. Utenfor høysesongene vil det derfor være sannsynlig at færre gode rom er booket, og du kan muligens gjøre et kupp.

En annen nettside som tilbyr det samme som Hotwire er Lastminute.com. Den britiske nettsiden forklarer at grunnen til at hotellet holdes hemmelig til bookingen er fullført, er fordi hotellet ikke vil gå ut med navnet siden prisene er så lave.

Velg riktige hoteller

Christine Baglo

Christine Baglo er reisejournalist i Dagsavisen, og kan noen knep for å slippe å betale fullpris for luksus.

Foto: Privat
Helge Baardseth

Vagabond-redaktør Helge Baardseth sier han har gjort flere kupp gjennom

Foto: Johan M. Falch

Christine Baglo, reisejournalist i Dagsavisen, har besøkt 44 land i verden. Selv om hun helst bor på små hoteller hvor man blir kjent med vertskapet, unner hun seg også luksus. Hun har flere tips i ermet til hvordan du får best mulig rom til lavest mulig pris:

Hennes første tips er å velge luksuriøse forretningshoteller i helgene, når forretningsfolket ikke er på reise.

– Hotellene står ofte tomme og du kan få flotte rom til halvert pris. Disse hotellene er kanskje ikke de mest romantiske, men forretningsfolk ønsker ofte gode fasiliteter som spa og restaurant, sier Baglo til NRK.no.

Søndag til mandag får du som regel best pris på disse hotellene, sier Baglo.

Samtidig mener Baglo at sesonghoteller som baserer seg på turister bør bestilles i dagene søndag til onsdag. Da er det mest å spare.

Anbefaler nyhetsbrev

Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond, er enig med Baglo om at det er viktig å velge de riktige dagene

– Jeg bor som oftest billig når jeg er på reise, men hvis jeg skal til en storby legger jeg den til helger. Da har forretningsfolk reist hjem og jeg kan unne meg en juniorsuite til svært rimelig pris, sier Baardseth til NRK.no.

Baardseth peker også på at nyhetsbrevene til de store luksuriøse hotellkjedene er smart å melde seg opp på.

– En del av de gode tilbudene sender de store hotellkjedene rett til kundene sine. Ved å være mottaker av et slikt nyhetsbrev får du ta del i det. Luksuskjeden Sofitel er et eksempel på det. Her har jeg bodd på flotte rom til en rimelig penge, sier Vagabond-redaktøren.

Reiseoperatørene og flyselskapene har også nyhetsbrev, som gir deg oversikt over kampanjer og tilbud. Det er kanskje ikke en dum idé å følge noen av selskapene på Twitter eller Facebook også?

LES OGSÅ:

Billig businessklasse

De færreste av oss har råd til å kjøpe seg et sete som kan legges ned samtidig som man får servert sprudlende drikke og hvite duker. De vanligste måtene å få et slikt sete er at man kjøper en oppgradering direkte, på forhånd eller check- in, eller bruker oppsparte bonuspoeng.

En tredje og kanskje ikke så kjent mulighet er det SAS og andre flyselskaper gjør i samarbeid med firmaet Optiontown.

Som reisende betaler du en relativt lav pris for oppgradering, samt en avgift på fem euro.

Ifølge SAS ligger en slik oppgradering på mellom 200 og 400 dollar (1100 – 2200 kroner). Det gjør at en billett fra Oslo til New York i et business-sete kan koste deg rundt 6000 kroner. Det mye billigere enn de 20.000 kronene SAS til vanligvis tar på samme strekning.

Ulempen er at du ikke er sikret oppgradering, selv om du har betalt for den. Dersom flyselskapet klarer å selge unna businessklassebillettene til normalpris, får du ingen oppgradering. Du får refundert prisen for oppgraderingen, men ikke avgiften.

Det kan det hende du må vente til inntil fire timer før flyavgang, før du får bekreftet eller avkreftet om du blir oppgradert.

LES MER HER:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)