Luft-til-luft varmepumpe

Vi har fått inn mange spørsmål om varmepumper. Her følger litt informasjon om luft/luft varmepumper.

Varmepumpe
Foto: Knudsen, Anders / SCANPIX

I 2006 ble det solgt 78532 varmepumper i Norge og av disse var 73301 av typen luft-til-luft.

Hva er en luft-til-luft varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe brukes til å varme opp boliger og fungerer i praksis som et omvendt kjøleskap. Varmepumpen utnytter energien i uteluften og blåser den inn i huset.

Hvorfor luft-til-luft varmepumpe?

• Spar strøm: Du kan spare mellom 20-60 prosent av strømmen som brukes til oppvarming av bolig og varmt vann.
• Spar penger: En varmepumpe kan levere varme til omtrent 1/3 av prisen sammenliknet med direkte elektrisk oppvarming.
• Spar miljøet: Bruk av varmepumper vil redusere strømforbruket og dermed dempe behovet for import av kjerne- og kullkraft fra utlandet.
• Komfort: Du får behagelig varme og et godt inneklima pga støvfiltre
• Enkelt: Lite vedlikehold og enkel i drift. Varmepumpen trenger lite tilsyn og det trengs ingen opplæring.

Dyrt?

En luft-til-luft varmepumpe av god kvalitet koster ofte mye penger. Men det er en investeringskostnad som vil være lønnsom.

- Skal du kjøpe en skikkelig varmepumpe, så koster det en del penger. Det er fordi kvalitet koster. Men du kan regne med å spare inn en varmepumpe på mellom 4 og 7 år, sier Astrid Bjerke fra Grønn Hverdag.

Jobb for fagfolk

Astrid Bjerke er selv utdannet både elektriker og elektroingeniør. Hun ville aldri ha montert sin egen varmepumpe av frykt for lekkasje. - Det er gass under trykk og om du skulle få en lekkasje, så vil varmepumpas effekt gradvis avta og du vil bli svært misfornøyd.

Plassering

En ulempe er at det gir litt støy. Derfor er det viktig å tenke seg godt om før man plasserer ute-enheten. Den må ikke plasseres i nærheten av soverom, fordi en varmepumpe er beregnet å gå døgnet rundt.

Miljø

Om man tidligere har fyrt med olje eller parafin så vil miljøgevinsten være stor ved å bytte til varmepumpe. Parafin og olje er fossil karbon. Når du fyrer så blandes det med oksygen og gir en økning i netto tilførsel av klimagass.

Om du tenker å investere i en luft-til-luft varmepumpe bør du lese Enovas kjøpsråd:

Kjøpsveileder for luft/luft varmepumpe.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.