Lokket med «brun, slank og kåt»

Elise kjøpte «vidundermiddel» for å bli brun, men endte opp med blå lepper.

Elise tok Melanotan og fikk blå lepper.
Foto: NRK

– Vi hørte at man blir både brun, slank og kåt og det er jo de tre tingene vi har lyst til å være, sier de 17 år gamle Elise og venninnene til NRK.

Elise tok på seg rollen som forsøkskanin og prøvde den nye «vidunderkuren» , men hennes opplevelser var langt fra positive.

Ble blå på leppene

Elise kjøpte det ulovlige stoffet Melanotan av en ukjent person hun hadde fått kontakt med via en nettside.

Hun betalte 800 kroner for en liten beholder og satt den første sprøyten med stoffet tidligere i høst.

 

Melanotan
Foto: NRK

Hun fikk umiddelbart mange ubehagelige bivirkninger.

– Jeg satt sprøyten i mageskinnet og kjente at det prikket og stakk i både hender og føtter samtidig som jeg ble varm og rød i ansiktet, forteller 17-åringen.

– Jeg trodde at dette var trygt, men en annen gang ble jeg helt blå på leppene uten at jeg vet hvorfor.

Elise har selv prøvd å skaffe seg informasjon om bivirkningene, men det har hun ikke lykkes med.

– Ønsker å skjule informasjon

– Jeg har inntrykk av at noen forsøker å skjule informasjon om bivirkningene og det gir meg noen tanker om at de som selger dette stoffet ikke ønsker at disse bivirkningene skal bli kjent, sier hudlege Jon Langeland.

Han har 25 års erfaring og har blant annet svart på henvendelser om Melatonan på nettstedet doktoronline.no

– Melanotan er et kunstig fremstilt hormon som må injiseres inn i kroppen. Det setter i gang en prosess slik at kroppen begynner å produsere brunfarge, men det kjemiske stoffet påvirker også ukontrollert andre av kroppens funksjoner, sier han.

Melanotan

Illegalt salg

Melanotan selges ikke over disk i noe land i Europa eller USA, men det omsettes ulovlig fra flere forskjellige nettsteder.

NRK får bekreftet at det også finnes et lager i Norge, men det er ingen som vil si hvor dette lageret ligger.

Melanotan er ikke registrert som et godkjent legemiddel i Norge og det er ikke lov å selge uregistrerte legemidler, sier direktør Gro Ramsten Wesenberg i Legemiddelverket.

Advarer mot bruken

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som har kjøpt og bruker Melanotan i Norge, i og med at salget foregår under jorden.

Elise sier hun tok på seg rollen som forsøkskanin i vennegjengen . Nå har hun sluttet og hun har skremt de nærmeste vennene fra å prøve det kjemiske stoffet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.