Hopp til innhold

Livsfarlige batterier i leker

Svelger barnet ditt et lite batteri, kan det være alvorlig risiko for skader - og i verste fall død.

Leker

Alle disse lekene inneholder såkalte knappecellebatterier. Noe av det verste som kan skje hvis barn får dem i seg, er at batteriet setter seg fast i spiserøret.

Foto: Maria Elsness / NRK

nær batteri

Knappebatteriene er veldig små, og lette å svelge.

Foto: Maria Elsness / NRK
Lise Ringstad

- Vi får ukentlig henvendelser fra foreldre med barn som har spist knappecellebatterier, eller som er redde for at barna kan ha svelget det, sier Lise Ringstad ved Giftinformasjonen.

Foto: Privat
Batteri

Her er eksempler på leker med knappebatterier. Bøker med lyd, leketelefoner, og leke med musikk.

Foto: Maria Elsness / NRK
Batteriluke

Sjekk at de knøttsmå batteriene er skrudd godt fast i produktene.

Foto: Maria Elsness / NRK

Såkalte knappecellebatterier blir stadig mer brukt i ulike produkter, som for eksempel fjernkontroller, høreapparat og klokker. Veldig mange leker inneholder også disse livsfarlige batteriene.

Og i takt med økt bruk, øker også risikoen for alvorlige skader og død, i forbindelse med at små barn svelger denne typen batteri. Det viser en amerikansk forskningsrapport.

– Det er jo lettere å svelge et lite, rundt batteri enn de lange stavbatteriene. Vi får ukentlig henvendelser fra foreldre med barn som har spist knappecellebatterier, eller som er redde for at barna kan ha svelget det, sier Lise Ringstad, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, til NRK.no.

Noe av det verste som kan skje, er at batteriet setter seg fast i spiserøret og gir alvorlig skade der.

Over 40.000 behandlet i USA

I fjor mottok Giftinformasjonen i Norge totalt 60 henvendelser angående knappecellebatterier.

- Jo mindre barn, jo større batterier, jo større risiko, sier Ringstad.

De større runde knappebatteriene, med størrelse omtrent som et kronestykke, er aller farligst - fordi de lettere setter seg fast i spiserøret.

Amerikanske tall viser at 40.400 barn under 13 år ble behandlet på akuttmottak for slike skader fra 1997 til 2010. I perioden fra 1995 til 2010, døde 12 barn i USA av skader relatert til inntak av knappecellebatterier, skriver Norsk helseinformatikk.

Batterieksponeringen gjaldt inntak av batteri, batteri plassert i nesen, og etseskader fra ødelagte batterier.

Kontakt lege!


Retningslinjene til Giftinformasjonen er klare:

– Barn fra null til ett år skal nå følges opp hos lege uansett, med gjennomlysning eller røntgen. Hvis knappecellebatteriet har blitt i spiserøret, må det fjernes. Hvis det har kommet ned i magesekk og tarm, gir man det mulighet å komme ut på egenhånd, opplyser Giftinformasjonen.

Etter fire dagers observasjonstid, tas det ny gjennomlysning og røntgen. Hvis det dukker opp symptomer i denne tiden, kontakt lege omgående.

Anette og Cato Førrisdahl fra Askim var usikre på om sønnen Anton hadde spist et knappebatteri eller ei. Les mer om hva som skjedde her:

– Selv om foreldre ikke vet sikkert om barnet har svelget et batteri, så er det viktig å snarest kontakte Giftinformasjonen eller lege for råd om videre oppfølging, sier Lise Ringstad.

Giftinformasjonen har døgnåpen vakttelefon for hjelp og råd.

– Foreldrenes ansvar

Men når de bittesmå batteriene er så farlige for barn, hvorfor blir de brukt i så mange leker da?

– Norge er en liten aktør på det internasjonale markedet, og vi har dessverre ingen mulighet til å påvirke produsentene til å bruke andre typer batterier, sier Per Normann-Larsen, daglig leder for Leketøybransjens fellesråd, til NRK.no.

– Men opplyser dere bra nok om hvor farlige batteriene er?

– Alle produktene i våre butikker skal være godkjent etter internasjonale regler, og det skal være varsler på alle produkter med batterier, sier Normann-Larsen videre.

Sjekk at de små batteriene er skrudd godt fast i produktene for at barn ikke skal få tak i dem. Det er også svært viktig å oppbevare og kaste batterier på en trygg måte.

– Det vil jo være foreldrenes ansvar å ta vare på batterier skikkelig, akkurat som foreldre har ansvar for alle typer leker og utstyr i huset, mener leketøybransjens mann.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)