Hopp til innhold

Livsfarlig å «nappe»

– Vi har vel alle nappet i ledningen for å ta ut støpselet, men det kan få alvorlige følger, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet.

Napping i ledning

FARLIG: «Napper» du bare i ledningen? Konsekvensene kan bli alvorlige.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Brannfare ved napping av ledning

Trude Harneshaug i garasjen der familien oppdaget det svidde støpselet.

Foto: Privat

Når du skal ta støpselet ut av stikkontakten, er det viktig å gjøre på ordentlig måte. «Napper» du bare i ledningen i stedet for å tak ordentlig tak i støpselet, kan det få alvorlige konsekvenser.

– Det var en utrolig ekkel opplevelse, sier Trude Harneshaug til NRK.

For en stund tilbake fikk familien på fem gjentatte problemer med at strømmen i boligen stadig forsvant.

– Vi sjekket alle elektriske apparater uten å finne noe galt. En dag oppdaget mannen min at elbilen ikke hadde ladet som den pleier. Støpselet til elbilen var svartsvidd inni, forteller hun.

Harneshaug, som jobber i Kontorservice i forsikringsselskapet If, tok med seg det svidde støpselet på jobben.

– Dette var et kjent syn for mine kollegaer på motorskadeavdelingen. De ser ofte slike resultater av «napping», sier Harneshaug.

Hun fikk nærmest sjokk da en elektriker bekreftet at det kunne blitt brann.

– Det er ekkelt å tenke på at dette kunne skjedd på natten. Vi har fått stor respekt for «napping» nå.

Trøtthetsbrudd

SVIDD STØPSEL: Slik så det svidde støpselet inni etter «nappingen».

Foto: Privat

– Et bestemt røsk kan ødelegge støpselet

Bjørn Sørensen

Bjørn Sørensen er fagsjef for elsikkerhet i Nelfo.

Foto: John Petter Reinertsen

– Hvis du napper i ledningen i stedet for å ta tak i støpselet, kan det forårsake en såkalt lysbue eller jordfeil. Støpselet kan bli svidd og i verste fall kan det bli brann, forklarer Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet i Nelfo.

Han kjenner godt til begrepet «napping».

– Vi har vel alle nappet i ledningen for å ta ut støpselet, men det kan få alvorlige følger. Et bestemt røsk kan ødelegge støpselet, påpeker Sørensen.

Er støpselet og stikkontakten skadet, må det skiftes ut.

– Selv om stikkontakten er plassert på et utilgjengelig sted så bøy deg ned og trekk ut støpselet, oppfordrer han.

Snakk med barna om elsikkerhet

– De fleste vet at det ikke er bra å nappe i ledningen. Men likevel gjør noen det, spesielt når støpselet sitter langt oppe på veggen eller bak sofaen. Vis også barna hvordan de skal dra støpselet ut på riktig måte, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Tall fra Finans Norge viser at var det i fjor var 855 branner og branntilløp som ble dekket av forsikringen, fordi det begynte å brenne i et elektrisk apparat eller i fastmontert elektrisk utstyr.

– Dette er samlede tall for hele forsikringsbransjen, og branner forårsaket av «napping» regnes med her, påpeker Clementz.

– Den største enkeltårsaken til brann

Simon Olsen

Simon Andre Olsen er rådgiver i Gjensidige med ansvar for skadeforebygging av bolig.

Foto: Gjensidige

Rådgiver i Gjensidige, Simon Andre Olsen, forteller at branner i elektrisk utstyr og anlegg er den største enkeltårsaken til brann.

– Både støpsler og ledninger kan få skader når de bøyes, dras og knekkes. Vi har vel alle opplevd skjøteledninger som slutter å fungere, men som plutselig virker når de bøyes og tøyes på. Dette kommer av brudd i ledning eller støpsel, avslutter Olsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)