NRK Meny
Normal

Liv-Grete må trosse smertene

Liv-Grete Poiree har slitt med ryggen siden Nagano-OL. På dårlige dager er det vanskelig å holde humøret oppe.

Video Liv-Grete Poiree sliter med ryggen

Helene Sandvig og Liv-Grete Poiree sliter begge med uspesifiserte ryggsmerter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I løpet av idrettskarrieren sin har Liv-Grete Poiree vunnet åtte VM-gull, to OL-sølv, 1 OL-bronse og 22 verdenscuprenn i skiskyting, og hun er fortsatt sprekere enn de fleste.

Men hun er også en av mange nordmenn som sliter med ryggsmerter. Smertene kommer og går, og på de verste dagene er tålmodigheten og humøret på et lavmål.

- Når jeg skal bøye meg ned og knyte skoene mine og har unger som står og hopper på meg, så er det ikke så lett å være like blid hele tida. Jeg merker at lunta er mye kortere når du har sånne smerter enn når du ikke har dem, forteller hun til NRK Puls.

Verst mentalt

Ryggproblemene begynte allerede i 1998 under Nagano-OL. Smertene sitter ganske langt nede i ryggen.

- Det begynner som små murringer i ryggen. Etter noen dager kjenner jeg at det kommer snikende, forteller hun.

- Spesielt om natta, når jeg ligger i ro og skal sove, kommer smertene nedover beina, forteller hun.

På de vonde dagene ligger fokuset på å få bort smerten, mer enn det hun egentlig skulle gjort.

- Det hemmer meg egentlig ikke fysisk. Mest mentalt. Jeg blir nødt til å gjøre noe med det, ellers går jeg på veggen, forteller hun.

Trening holder problemene i sjakk

Liv-Grete er skråsikker på at årene som toppidrettsutøver hjelper henne når det er som verst.

Hun holder problemene i sjakk med styrke- og bevegelighetstrening. Spesielt viktig er det å holde støttemuskulaturen i problemområdet sterkt og smidig.

- Det hjelper å være i bevegelse og å ta seg tid til å trene. Etter så mange år med trening vet jeg at du må gjennom litt smerte for å bli bedre, forteller hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.