Hopp til innhold

Lite søvn, mer syk

Sover du mindre enn 7 timer per natt, øker risikoen for forkjølelse betraktelig.

Insomnia
Foto: Colour Box

En god natts søvn er en god investering for helsa. Man har tidligere antatt at mangel på søvn reduserer kroppens evne til å motstå forkjølelser og influensa, og nå har et amerikansk forskerteam sett nærmere på saken.

Folk som sover 7 timer eller mindre hver natt, har tre ganger så høy risiko for å pådra seg forkjølelse som folk som sover 8 timer eller mer, ifølge studien fra Carnegie Mellon University. Det melder BBC.

Både mengde og kvalitet teller

Forskerne studerte 153 friske menn og kvinner, intervjuet dem om søvnvaner og utsatte dem for smitte. Etter fire uker ble det tatt blodprøver av deltakerne, for å se om de hadde utviklet antistoffer for å motstå infeksjonen.

Jo mindre forsøkspersonene sov, desto større sjanse var det for at de utviklet forkjølelse.

Søvnkvaliteten ser også ut til å spille en rolle. De som ligger våkne mer enn 8 prosent av tiden fra de legger seg til de står opp, hadde fem og en halv ganger så høy risiko for å bli syk som de som sovner lett og sover godt.

Studien publiseres i Archives of Internal Medicine.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)