NRK Meny
Normal

Lite søvn, mer syk

Sover du mindre enn 7 timer per natt, øker risikoen for forkjølelse betraktelig.

Insomnia
Foto: Colour Box

En god natts søvn er en god investering for helsa. Man har tidligere antatt at mangel på søvn reduserer kroppens evne til å motstå forkjølelser og influensa, og nå har et amerikansk forskerteam sett nærmere på saken.

Folk som sover 7 timer eller mindre hver natt, har tre ganger så høy risiko for å pådra seg forkjølelse som folk som sover 8 timer eller mer, ifølge studien fra Carnegie Mellon University. Det melder BBC.

Både mengde og kvalitet teller

Forskerne studerte 153 friske menn og kvinner, intervjuet dem om søvnvaner og utsatte dem for smitte. Etter fire uker ble det tatt blodprøver av deltakerne, for å se om de hadde utviklet antistoffer for å motstå infeksjonen.

Jo mindre forsøkspersonene sov, desto større sjanse var det for at de utviklet forkjølelse.

Søvnkvaliteten ser også ut til å spille en rolle. De som ligger våkne mer enn 8 prosent av tiden fra de legger seg til de står opp, hadde fem og en halv ganger så høy risiko for å bli syk som de som sovner lett og sover godt.

Studien publiseres i Archives of Internal Medicine.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.