NRK Meny
Normal

Lite sex i voksen alder

Han er fortvilet fordi kona har kommet i overgangsalderen og ikke vil ha sex lengre. – Det trenger ikke være slik, svarer vår ekspert på sex og samliv.

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

 

Spørsmål

Hei Margrete og takk for en fin spalte! Jeg er en mann i slutten av 50- årene med en kone på 50. Fra hennes side er det helt slutt på alt som har med sex å gjøre. Hun viser til at hun er i overgangsalderen og mener at det er helt naturlig å ikke ha lyst på sex.

Jeg mener at hun da må ha vært i overgangsalderen i mange år, for det har ikke vært noe som kalles seksuell omgang mellom oss på lang tid. Hun vil ikke snakke om sex i det hele tatt fordi det er helt tabu for henne. Dette kan vel ikke være helt som det skal være? Hva mener du? 

Margrete svarer

Det høres trist og vanskelig ut at din kone ikke en gang vil snakke om sex. Det er forunderlig at mange par ikke snakker sammen om det som skal være fint og berikende i et kjæresteforhold. Dessverre er det mange mennesker som synes det er veldig vanskelig og kanskje også litt ekkelt å snakke om dette, også med sin partner. Det kan nok føles ganske ensomt å ikke få dele sine tanker rundt seksualitet.

Det kan være flere årsaker til at man vegrer seg for å snakke om sex. Mange har et anstrengt og lite naturlig forhold til seksualitet. Det er lett å tro tro at vi alle er blitt så åpne og frie, men mye av informasjonen som gis glemmer ofte det følelsessmessige aspektet ved seksualitet. Mange har helt fra barndommen av en skamfølelse og utrygghet rundt seksualitet. Det snakkes ikke om og er for mange et «ikke-tema».

 

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Du skriver at din kone er i overgangsalderen. Kvinner reagerer svært forskjellig på dette, og mange merker ingen forskjell på sin seksualitet. Noen opplever at de blir litt tørrere i skjeden - andre ikke. Noen tror at når de kommer i overgangsalderen så er det slutt med all sex. Det trenger det absolutt ikke å være om man er innstilt på å fortsatt å ha et aktivt seksualliv.

Det kan høres ut som om det også kan være andre ting som ligger bak din kones manglende sexlyst siden dere ikke har hatt et godt seksualliv på lenge.

Jeg foreslår at du snakker med din kone om at dere må prøve å snakke sammen om livene deres og hvordan dere skal fortsette å leve sammen. Det å snakke om seksualitet er på en måte en forutsetning for å komme et skritt videre. Det er trist å leve sammen som dette for dere begge to. Er seksualiteten vanskelig, så preger det forholdet på flere måter.

Dersom dere ikke kommer videre på egen hånd tror jeg nok også at dere ville hatt nytte av å gå til samtaler hos en tredje person.

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

SPØR MARGRETE

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.