Hopp til innhold

Skal du til London? Les dette

Den britiske storstreiken i dag har så langt ikke skapt store problemer for selskapene som flyr mellom Norge og Storbritannia. Men det kan bli verre.

Heathrow, terminal 3.

Til tross for streiken var situasjonen relativt normal ved terminal 3 på storflyplassen Heathrow i London i formiddag. Men skal du bytte fly mellom ulike terminaler på Heathrow, må du forberede deg på ekstra ventetid.

Foto: Paul Hackett / Reuters/Scanpix

Halvparten av passasjerene hos SAS har fulgt oppfordringen om å utsette reisen til London.

Knut Morten Johansen

Knut Morten Johansen i SAS tror ikke streiken vil føre til de helt store problemene for passasjerene.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

For å unngå kaos i ankomsthallene, har britene bedt om at alle fly kommer med redusert belegg i dag.

– Hvis også de andre selskapene greier dette, tyder mye på at de helt store problemene kan unngås, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til NRK.no.

SAS har i dag 14 avganger fra Oslo og Stavanger til Heathrow i London. Totalt har selskapet 42 planlagte flygninger til og fra Skandinavia i dag.

– Trafiken går over all forventning. Flyene våre fra Norge har tatt av i rute i dag, og flere har landet i London før planlagt tid, forteller Johansen. Han legger til at SAS har vært fleksible når det gjelder ombookinger og gratis avbestillinger på dagens flygninger.

– Og jeg kan berolige de som skal til London i morgen om at alle våre fly til Storbitannia vil gå som normalt fra i morgen tidlig, sier han.

Kan bli verre

Heller ikke på flyplassen Gatwick er det hittil meldt om store forsinkelser, men ledelsen ser ikke bort fra at situasjonen kan forverre seg utover dagen.

8000 passasjerer fra dagens første 57 landinger på Gatwick passerte grensekontrollen som normalt. Det meldes også at alle avganger så langt er i rute.

Norwegian flyr mellom Gatwick og Gardermoen, Bergen og Stavanger i dag.

Norwegian

Norwegian har nesten fulle fly til London i dag.

Foto: ScanStock

– For oss har det ikke vært noe mål i seg selv å halvere antallet passasjerer, men at de reisende kommer seg fram som normalt. Vi har ganske fulle fly i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.no.

– De fleste av Norwegians reisende har valgt å ikke utsette turen sin. Jeg har inntrykk av at flesteparten tar situasjonen sporty, og at alle er tålmodige, sier Sandaker-Nielsen. Han ber passasjerene møte opp på flyplassen som normalt.

Setter inn frivillige

På Gatwick har flyplassledelsen iverksatt flere tiltak for å redusere forsinkelsene i ankomsthallene mest mulig.

Større områder og flere sitteplasser er tatt i bruk for passasjerer som må vente før de kan gå gjennom passkontrollen.

Ekstrapersonell og en rekke frivillige er satt inn for å informere innkomne passasjerer, og det er satt ut store tv-skjermer for å gjøre eventuell ventetid lettere. Det er også sørget for tilgang på mat og drikke i ankomsthallene på Gatwick.

Forsinkelser ved flybytte

British Airways (BA), som i dag flyr fem ganger mellom Oslo og Heathrow, melder også at alt foreløpig går som planlagt.

BAs representant på Gardermoen forteller at det er noen forsinkelser på terminalene 5 og 3 på Heathrow, men at det så langt ikke berører selve flygningene.

Men spesielt passasjerer som kommer til terminal 5 og skal videre med fly fra terminal 3, må være forberedt på at grensekontrollen kan ta noe lenger tid enn vanlig.

Over to millioner offentlig ansatte streiker over hele Storbritannia i dag, i protest mot regjeringens pensjonsreform. Streiken varer til midnatt lokal tid.