Forskere ved det australske Flinders-universitetet har gjennom 10 år undersøkt livssituasjon og dødelighet blant 1.500 eldre i byen Adelaide. Konklusjonene er nå offentliggjort, og viser at det å ha et nettverk av fortrolige venner øker muligheten for å leve lenger enn man ellers ville ha gjort.
De gamle ble spurt om hvor mye kontakt de har direkte eller pr. telefon med barn, slektninger og gode venner. Samtidig registrerte forskerne hver enkelts overlevelsesrate etter fire, sju og ti år.
Fortsatt i live
Og tallenes tale er ganske så klar. Nær kontakt med slektninger og egne barn hadde liten eller ingen betydning for muligheten til fortsatt å være i live etter de 10 årene.
Men de som hadde et sterkt nettverk av fortrolige venner og gode bekjente hadde statistisk 22 prosent lavere risiko for å dø i løpet av forsøksperioden sammenliknet med dem som ikke hadde venner overhodet. Overlevelsestallet framkommer etter at man har korrigert for andre variabler som demografi, helse og livsstil.

Kontakt med familien påvirker ikke livslengden. Men det gjør vennene. Foto: Scanpix
Bemerkelsesverdig
Enda mer bemerkelsesverdig er funnene når det viser seg at dramatiske hendelser i den enkeltes liv som ektefelles eller partners død, eller at gode venner flytter langt vekk, ikke endrer konklusjonene. Forutsatt at man har flere venner ”å ta av”.
Forskerne mener forklaringen på det hele kan være at du velger dine egne venner. Det gjør du som kjent ikke med familiemedlemmene. Fortrolighet og nærhet venner imellom er av en helt annen karakter enn de tradisjonelle omgangsformene i familien, som er mer forutbestemt.
Dette har stor betydning for muligheten til å overleve i høy alder. Forskerne mener at gode vennskap kan oppmuntre folk til å ta vare på helsa si og samtidig ha en positiv effekt på depresjoner og angst når livet er vanskelig.
Faller fra
De understreker også betydningen av stadig å bygge og vedlikeholde nye vennskapsnettverk, ettersom bekjente faller fra når årene går. Undersøkelsen vekker debatt i Australia, der flere nå tar til orde for at samfunnet legger forholdene bedre til rette for møteplasser der eldre kan bli kjent med hverandre.
Men transportbehov kan være et hinder for slik kontakt. Å hjelpe en gammel nabo med å få installert heis i boligen er ett eksempel på noe som kan få større betydning enn man hittil har forstått.