NRK Meny
Normal

Lettere å snakke om sex enn penger

9 av 10 familier har for lite kunnskap om hva de bruker pengene sine på. Når man forplikter seg til fellesøkonomi bør man ha full åpenhet om pengebruken.

Når kan man snakke om felles økonomi?

Når kan man snakke om felles økonomi? Det er verken lett eller sexy å prate om penger i forholdet.

Foto: Erwin Wodicka / Colourbox:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vi bruker de pengene vi har og tenker sjelden på de økonomiske utsiktene i fremtiden.

En fersk undersøkelse utført av Synovate på oppdrag fra Nordea, viser at 9 av 10 familier har for lite kunnskap om hva de bruker pengene sine på.

Flertallet lager ikke budsjett for å se hva de har å rutte med i løpet av et år.

Les også:

Anbefaler felleskonto

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

- Uten budsjett får vi heller ikke særlig god oversikt over forbruket vårt, sier forbrukerøkonom i Nordea, Silje Sandmæl.

Nordea-undersøkelsen viser at drøyt halvparten av parene har fellesøkonomi, men de aller fleste mangler felles konto.

- Par som lever sammen, bruker tid på å overføre penger til hverandre. Det er tungvint. Alle par bør ha en felleskonto som dekker fellesutgifter som mat, strøm, lån, gaver, helse og bil, mener Sandmæl.

Pengeprat er tabu

Penger er et vanskelig tema blant mange par.

- Det er ikke så sexy å snakke om penger på første date, men det er viktig å bryte denne barrieren når samlivet er en realitet og man inngår forpliktelser, sier psykolog og spaltist Peder Kjøs.

Likevel han ser at penger er tabu blant mange par.

- Det er faktisk lettere å snakke om sex enn om penger. Å ikke tenke på hva som vil skje hvis man skilles, er som å la være å ha brannvarsler fordi man ikke vil være pessimist, mener han.

Unge par i etableringsfasen, er mest utsatt for krangel om penger.

Tall fra Nordea viser at samboerpar i alderen 35 til 44 år med barn krangler mest. Gifte par som har vært sammen lenge krangler minst.

Vær åpne

- Nyetablerte par tenker ikke nok på hva de kan gjøre for å unngå krangel.

De vil ikke helt løsrive seg fra sin gamle tilværelse og binde seg for mye økonomisk. Det kan straffe seg, sier Sandmæl fra Nordea.

Ofte tjener menn og kvinner ulikt, og da er det naturlig at den som tjener mest betaler en større sum av fellesutgiftene.

Det gjør man ved å regne ut en prosentvis fordeling basert på lønna.

- For å unngå krangel er det også lurt at begge disponerer samme sum med penger til personlig forbruk som trening, øl, snus og klær. Pengene råder du over selv, og ingen trenger å blande seg i ditt personlige forbruk, smiler Sandmæl.

Peder Kjøs er enig med Sandmæl, og mener tillit og innsyn er to viktige stikkord.

- Det er lurt at begge har innsyn i familieøkonomien, og ikke ha hemmeligheter for hverandre, presiserer han.

Han fraråder også å la den ene være familiens finansminister.

- Tenk at pengene er felles og ikke heng dere opp i hvem som bidrar mest. Og begge bør ha den samme potten til personlig forbruk, legger han til.

Kvinner og menn shopper ulikt

Undersøkelsen til Nordea viser at det er stor forskjell på hva kvinner og menn bruker penger på.

Kvinner handler klær, mat, utstyr til barna, mens menn handler data, bruker penger på bilen og bolig.

Flesteparten er faktisk fornøyd med denne fordelingen. Likevel advarer forbrukerøkonomen mot skjevdeling.

- Vi vet at kvinner bruker opp lønna si, mens menn sitter igjen med penger på kontoen når regningene er betalt. Da blir både ansvaret og familieøkonomien skjevfordelt, påpeker hun.

Det er lurt å snakke grundig sammen om hvordan pengene skal brukes.

Unngå pengefellene

- Ved stor uenighet og tvister er det lettere å spore penger som går til bolig og bil enn klær, gaver og mat. Par kan gå i mange feller, sier Sandmæl.

De færreste skriver ektepakt eller samboeravtale.

1 av 5 par har mine og dine barn, og halvparten av alle par skiller seg. Det er realiteter som er viktige å ta hensyn til. Det kan fort bli stor uenighet om mitt og ditt, om arv og fordeling. Og da kan du i verste fall få deg en real økonomisk smell.

Les også: - Behold BSU-kontoen så lenge du kan

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.