Lett å stjele bilen din?

Er det lett å bryte seg inn i den nye bilen din? Da er det mulig at forsikringen blir inntil 30 prosent dyrere.

Biltyveri
Foto: www.colourbox.no

Norge kan bli det tredje landet i Europa der forsikringspremien blir påvirket av hvor sikre bilene er mot innbrudd.

Antall tyverier av og fra biler gikk ned med henholdsvis fem og 12,5 prosent i fjor sammenliknet med året før. Men fortsatt er tallene høye, og GPS-utstyr frister stadig flere tyver. I fjor ble 10.421 norske biler utsatt for innbrudd.

I Sverige og Storbritannia tester forsikringsbransjen nye bilers sikkerhet mot innbrudd og tyveri. Testen er blant annet en etterprøving av den informasjonen bilfabrikkene selv oppgir, og testresultatet kan i stor grad påvirke forsikringspremien.

Allerede i 1993 ble testsystemet NVSA (New Vehicle Security Assessment) innført i Storbritannia av forsikringsbransjens forskningssenter Thatcham.

Siden den gang har tyveri av og innbrudd i britiske biler sunket med nesten 70 prosent. Forsikringsselskapene mener selv at NVSA-testen har en stor del av æren for dette. Mange kunder sjekker testresultatene før de kjøper ny eller brukt bil.

Vil ha med Norge

Så overbevisende er de britiske resultatene at svenskene innførte det samme systemet i fjor, som land nummer to i Europa. Nå vil de også ha med norsk forsikringsbransje på ordningen.

Mange forsikringsselskaper opererer over landegrensene, og mener at internasjonale retningslinjer for test og vurdering er en fordel både for selskaper og bileiere.

I Sverige gjennomføres testene av Trafikförsäkringsföreningen (TFF), som publiserer resultatene på sin hjemmeside fire ganger i året. Med til dels overraskende resultater blant de 13 bilmerkene som hittil er testet.

Storselgeren Toyota Avensis kommer for eksempel dårlig ut, mens småbilen Seat Ibiza får toppkarakter. Overraskende for Toyotas del fordi bilen har fått gode karakter i den anerkjente kollisjonstesten Euro NCAP. Og overraskende fordi Seat'en er en langt mindre modell enn flere andre som fikk vesentlig dårligere karakter.

De som står bak testsystemet ønsker nå spre det til flere markeder i Europa. Og aller først til Norge. Den norske Trafikkforsikringsforeningen har nå fått en henvendelse fra sine svenske kolleger om en tilsvarende ordning her hjemme.

- Vi har bedt om mer informasjon fra svenskene om hvordan testsystemet fungerer. Deretter vil vi vurdere forslaget sammen med forsikringsselskapene, forteller kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Inntil 30 prosent

Som i Norge varierer prisene på svensk bilforsikring fra selskap til selskap. Testresultatet fra TFF er bare en anbefaling, men i praksis kan premiene på forsikring av biler med dårlig innbruddsbeskyttelse være opp til 30 prosent dyrere enn gjennomsnittet i Sverige. Og tilsvarende 30 prosent lavere for biler med toppkarakter i testen.

Mange blir kanskje overrasket over at det er så stor forskjell på hvor enkelt det kan være å bryte seg inn i fabrikknye biler, eller å stjele dem. Men det er det altså, selv om antall tyverier stadig går nedover i Norge. Til gjengjeld blir verdien på bilene som stjeles stadig høyere.

GPS

Tyveri av GPS gjør stort utslag på statistikken.

Foto: www.colourbox.no

Det ble stjålet 8828 biler her i landet i fjor, med en samlet utbetaling av erstatninger på rundt 300 millioner kroner.

Det betyr at antall biltyverier gikk ned med fem prosent fra 2007. Erstatningsbeløpene økte likevel med åtte prosent.

Siden 2002 er antall biltyverier halvert i Norge, men erstatningene har altså ikke gått like mye ned.

- Profesjonelle tyver

- Stadig bedre startsperrer er grunnen til nedgangen i antall biltyverier, sier Leif Osland i FNH.

- Vi tror likevel at tyveriene i større grad begås av profesjonelle med kompetanse på sikkerhetssystemene i nyere biler. Det er uansett viktig å passe like godt på bilnøkkelen som på bankkortet. Blir nøkkelen stjålet, hjelper det lite med startsperre, sier han.

- Vi vet også at de populære navigasjonssystemene er fristende for tyver. Det gjør utslag på innbruddsstatistikken at stadig fler skaffer seg GPS. Det hjelper ikke å gjemme GPS’en i hanskerommet når man forlater bilen så lenge braketten er synlig på dashbordet. Et viktig forebyggende råd er derfor å ikke la noen verdigjenstander være synlige for tyvene, sier Osland.

Erstatningene etter boliginnbrudd og tyveri av båter og båtutstyr øker sterkt i Norge. På bilfronten går det altså motsatt vei. Og de som har tro på det britisk-svenske testsystemet regner med at tallene kan fortsette å synke hvis NVSA-testen blir innført også her i landet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.