NRK Meny
Normal

Leiv-Inge besøkte kronprinsparet

Det gjorde inntrykk på mange da Leiv-Inge Auestad (22) åpent fortalte om sin ensomhet i Puls. Nylig var han gjest hjemme hos kronprinsparet på Skaugum.

Se videoen her

Leiv-Inge Auestad
Foto: NRK

Der snakket han med kronprins Haakon om det å være ensom og om veien ut av ensomheten.

- Jeg satt ved kronprinsens høyre side. Han spurte om hvordan jeg hadde det nå og hvordan framtiden min ville bli.

Jeg fortalte at det har skjedd mye positivt i forbindelse med Puls-programmet på TV.

Les: Leiv-Inge er ensom

Vi hadde en god prat, forteller en strålende fornøyd Leiv-Inge Auestad nærmere midnatt, etter at gjestebudet på Skaugum var over sist mandag.

Ble invitert

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon inviterte Leiv-Inge til festmiddagen, som årlig arrangeres i samarbeid med Rådet for psykisk helse og Kirkens bymisjon.

Temaet for årets gjestebud var hvordan vi kan skape et samfunn der alle føler seg hjemme.

- Leiv-Inge satte ord på ensomhet slik at utrolig mange kjente seg igjen.

Som en oppegående, tøff, ung mann satte han ord på dette som få har gjort før ham, sier generalsekretær Sunniva Ørstavik i Rådet for psykisk helse.

Mange henvendelser

Leiv-Inge har hilst på kronprinsparet
Foto: NRK

Etter at 22-åringen fra Egersund snakket om ensomhet i Puls, har organisasjonen fått en rekke henvendelser fra folk som er opptatt av temaet.

Mange har også tatt kontakt med Leiv-Inge.

- Det er kjekt at folk tar kontakt. Det er sånn det skal være, sier han selv.

I høst har Leiv-Inge Auestad begynt på videregående skole, for å fullføre utdannelsen som ble avbrutt på grunn av psykisk sykdom.

Idrettslinja gir muligheter for et sosialt miljø for Leiv-Inge, som alltid har vært fysisk aktiv.

Også på skolen har han vært åpen om hvordan han har slitt med psykisk sykdom og sosial isolasjon. Leiv-Inge forteller at medelevene har tatt godt imot hans åpenhet.

  Råd til veien ut av ensomheten

 

Ved siden av kronprinsen

Etter den formelle velkomsthilsenen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fikk gjestene på Skaugum høre foredrag av mennesker som av ulike grunner står utenfor fellesskapet.

Da Leiv-Inge ble plassert ved siden av kronprinsen under den påfølgende middagen, benyttet han anledningen til å dele sine erfaringer.

- Jeg fortalte om ensomhet, og han var interesert i å høre om det, og ikke minst om hvordan det kan forebygges og om veien ut av ensomheten, forteller Leiv-Inge.

- Jeg sa at det er vanskelig å forestille seg hvordan det kjennes å være ensom. Man må nesten ha opplevd det for at man skal skjønne hvor ille det er, forteller han.

Leiv-Inge Auestad beskriver gjestebudet hos kronprinsparet som en kveld med god mat, god stemning og gode folk.

- Jeg nøt hvert sekund av oppholdet på Skaugum. Det var kjekt!

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.