For deg som er lei av vanlig styrketrening

Kan du ikke fordra pushups, situps og vekter? Det finnes en annen vei til sprettrumpe og strammere mage. Apparatet du trenger er tilgjengelig i en hage nær deg.

Trampolinehopp

Trampoline trenger ikke bare være lek og moro – du kan også få deg en skikkelig treningsøkt. Her viser den amerikanske hoppeinstruktøren Brandon Christopher Myles en rumpeøvelse (se video i artikkelen).

Foto: Thor Henry Bjor

NRK Puls har vært i Hollywood og funnet ut hva som er siste nytt på treningsfronten. Og én av trendene de plukket med seg fra superstjernenes hjemsted, var noe så enkelt som trampolinetrening.

I USA finnes det nemlig store treningssentre utstyrt med trampoliner på gulv og vegger, som skal gjøre styrketrening til en lek.

Hoppeinstruktør Brandon Christopher Myles guidet PULS-gjengen gjennom øvelser som du ikke trenger å dra til et fancy trampolinesenter for å utføre. Bare gå ut på barnas trampoline i hagen – og tren i vei. Her er fem øvelser du bør prøve, før du pakker ned trampolinen for vinteren:

Legg

Puls er i Hollywood for å finne nye treningstrender.

(Foto/video: Thor Henry Bjor)

Denne øvelsen ser muligens simpel ut, men sjansene for at du gjør den feil er stor. Hemmeligheten for å trene leggene skikkelig er nemlig å hoppe uten å bøye knærne for mye når du lander. Hopp opp med nesten strake bein og bruk ankelleddet for å bremse fallet.

Lår

Puls er i Hollywood for å finne nye treningstrender.

(Foto/video: Thor Henry Bjor)

Hold overkroppen i ro, og sørg for å ha en nær 90 graders bøy i kneleddet. «Pump» trampolinen opp og ned, uten at beina letter fra underlaget.

Mage

Puls er i Hollywood for å finne nye treningstrender.

(Foto/video: Thor Henry Bjor)

Denne sprettøvelsen gir magemusklene er skikkelig økt. Sitt på rumpa, pass på at du løfter opp overkroppen, og sørg for å holde beina over trampolinematten. Strekk ut kroppen for å «sprette».

Rumpe

Puls er i Hollywood for å finne nye treningstrender.

(Foto/video: Thor Henry Bjor)

Kan du hoppe deg til sprettrumpe? Kanskje det. Målet med denne øvelsen er i hvert fall å gjøre rumpen litt strammere. Hold overkroppen i ro og sørg for å ha 90 graders bøy i kneleddet. Hopp rolig opp og ned, mens du samler og sprer beina på annethvert hopp. Ikke hopp for høyt, det holder at du bare så vidt løfter beina over trampolinen.

Triceps

Puls er i Hollywood for å finne nye treningstrender.

(Foto/video: Thor Henry Bjor)

Ser ut som små miniarmhevninger. Legg deg ned på trampolinen og løft kroppen noen centimeter. «Pump» trampolinen opp og ned med hendene – i rask takt.

Gi deg når du blir sliten

Olympiatoppens ekspert på teknikk og motorikk, Morten Bråten, gir trampolinetrenden tommelen opp.

Morten Bråten

Morten Bråten, Olympiatoppens hovedansvarlig for teknikk og motorikk.

Foto: Olympiatoppen

– Det er fornuftig å bruke trampoline til trening, da det i tillegg til utholdenhetstrening trener både motorikk, koordinasjon og stabilitet, sier Bråten til NRK.no.

Han anbefaler ikke å erstatte all trening med trampolineøvelser, men sier at det å bruke trampolinen som et treningsapparat kan være et pluss for de aller fleste.

– I starten kan du prøve deg på trampolinetrening to til tre dager i uka, og heller øke mengden dersom du synes det er ok å trene på trampoline, sier Bråten.

Han har noen punkter på hva du bør tenke gjennom om du skal begynne med regelmessig trampolinetrening.

  • Begynn i det små – ikke overdriv i starten.
  • Gå av trampolinen når du begynner å bli så sliten at bevegelsene blir sløve (for det er gjerne da skadene oppstår)
  • Er du i tvil, søk kyndig hjelp fra for eksempel et treningssenter eller en turnforening.

Om du har ryggproblemer eller kneskader skal du være forsiktig med å hoppe på trampoline.

– Da bør du bare bruke trampolinen under veiledning. Mange utøvere bruker trampolinetrening som en del av opptreningen, men da en god stund etter skade og eventuelt operasjon, sier Bråten.

Trampolinenabolag

Et satellittbilde avslører at det ikke er få trampoliner i norske hager.

Foto: Google Earth

Flere øvelser

Selvfølgelig finnes det et hav av gode treningsøvelser du kan gjøre på trampolinen Treningsekspertene Tessa Sørensen og Martin Wiig Larsen har tidligere kommet med noen forslag til øvelser som burde få som får svetten til å sile og musklene til å verke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)