Sammen med ernæringsfysiolog Marianne Hauge Wennersberg, også fra Lipidklinikken, har han svart på seernes spørsmål om kosthold og kolesterol.
Men først og fremst: Kolesterol er et ord de alle fleste har hørt, men hva betyr det egentlig?
Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet, har svart på seernes spørsmål om kolesterol. Foto: NRK/Puls
— Kolesterol er et fettstoff. Hvis det er for mye av dette i blodet har det en lei tendens til å klebre seg til innsiden av blodårene som så til sist kan gå tett. Da kan man få hjerteinfarkt eller hjerneslag, forklarer Retterstøl.
Et godt kolesterolnivå følger 5-3-2-1 regelen. Med dette menes: Totalkolesterol på 5 eller lavere, LDL-kolesterol på 3 eller lavere, triglyserider på 2 eller lavere og HDL-kolesterol på 1 eller høyere for menn, og 1,1 eller høyere for kvinner.
Triglyserider er også et ikke ukjent ord for mange. Men hva er det?
— Triglyserider er også et fettstoff. Hvis det er for mye triglyserider i blodet blir innsiden av blodårene irritert, noe som kan føre til at kolesterolet lettere klebrer seg fast, sier overlegen.
Legge om livsstil
Mange vil en eller annen gang i løpet av livet oppleve å få høye kolesterolnivåer. Hvis man vil bli kvitt dette, må man da legge om livsstilen?
— Må man begynne å trene mer, slutte med røyk og snus samt å spise med grønt, spør en seer.
Retterstøl sier at svaret er ja for veldig mange.
— Og avhengig av hvor ugunstig du spiser nå vil du kunne se forbløffende resultater. Røyk reduserer det gode HDL- kolesterolet. Men røyk har forøvrig liten betydning for kolesterolverdiene, men stor betydning for risiko for hjerte- og karsykdom fordi innsiden av blodårene lettere får kolesterolbelegninger og går tett (uansett kolesterolverdi) når man røyker. Snus er omdiskutert, men har betydelig mindre skadelige effekter enn røyk, sier overlegen.
Hva slags fett er det i kylling?
Vi hører stadig vekk at vi må spise mer fet fisk og få i oss nok omega-3 fettsyrer for å redusere nivået av det dårlige kolesterolet. Men hva med kylling? En seer lurer på hva slags fett det er i kylling - mettet eller umettet fett?
Kjøtt av svin, storfe og lam inneholder mellom 11–30 prosent fett, hvorav mettet fett utgjør en større andel enn i kylling. Foto: OFK
— Kylling uten skinn inneholder kun 1 prosent fett, og kun 0,3 gram av dette fettet er mettet. Kjøtt av svin, storfe og lam inneholder mer fett totalt, mellom 11–30 prosent fett, hvorav mettet fett utgjør en større andel enn i kylling. Men indrefilet av okse eller viltkjøtt inneholder mellom 1,2 og 4 prosent fett og er derfor magre varianter som er fine å velge, sier ernæringsfysiolog Hauge Wennersberg.
Men omega-3 fettsyrer er også svært viktige og bidrar til å redusere triglyseridene, samt en liten reduksjon av kolesterolet.
— Olivenolje inneholder mye umettet fett, slik at hvis du i utgangspunktet bruker mye hard margarin eller smør (som er rik på mettet fett) i matlagingen og erstatter det med olivenolje, så vil dette kunne bidra til å redusere kolesterolet, sier ernæringsfysiologen.
Det er kanskje ikke alle som får til å spise en brødskive med fet fisk daglig og to porsjoner med fet fisk hver uke, og da oppnår man ikke det anbefalte inntaket av omega-3 fettsyrer.
— For de vil det da være gunstig å ta en skje (5 ml) tran daglig som tilskudd. Olivenolje eller rapsolje vil jeg anbefale å bruke til matlaging, sier hun.
Her kan du lese svarene fra nettmøtet