Hopp til innhold

— Alkolås bedre enn å ta lappen fra promillekjørere

Norske leger tror alkolås i bilen vil gi mindre promillekjøring og færre ulykker.

Alkolås

Alkolås i stedet for å miste lappen skal få promillekjørere til å slutte å kjøre i fylla.

Foto: NRK

Alkolås bør prøves ut som et alternativ til å ta fra promillekjørere førerkortet, mener leder Gisle Roksund i Norsk forening for allmennmedisin og leder Trond Egil Hansen i Allmennlegeforeningen.

Uttalelsen kommer etter at en arbeidsgruppe på oppdrag fra Statens vegvesen har laget en rapport om temaet.

- Det argumenteres for at en slik ordning rent faktisk vil bidra til mindre promillekjøring, færre ulykker og bedre alkoholatferd for deltakerne, forteller de to.

  • Alkolås er et instrument som festes i nærheten av rattet og er på størrelse med en mobiltelefon
  • For i det hele tatt å kunne starte bilen, må du puste inn i alkolåsen
  • Alkolåsen gjør det umulig å starte bilen dersom du har drukket alkohol

Gisle Roksund

Leder Gisle Roksund i Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Trond Egil Hansen

Leder Trond Egil Hansen i Allmennlegeforeningen.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

LES OGSÅ: Vil ha alkolås som promillestraff

Naivt forslag?

En løsning hvor promillekjørere kan velge mellom å miste førerkortet i en fastsatt tid, eller å delta i et alkolåsprogram, ønskes velkommen av landets leger.

– I utgangspunktet høres forslaget naivt ut, en kunne tenke seg utallige muligheter for å omgå systemet, medgir Roksund og Hansen.

De støtter seg imidlertid på evaluering og forskning på tilsvarende ordninger i andre land, som konkluderer med at så ikke er tilfelle.

– Ordningen vil være en bedre rehabilitering for deltakerne enn dagens alternativ. Videre vil normaliseringen av alminnelig funksjoner som krever bilbruk, inkludert bruk av bil eller annet motorkjøretøy i jobbsammenheng, bedres betraktelig, tror de to foreningslederne.

LES OGSÅ: Nye biler kan få "svarte bokser"

Fortsetter å kjøre bil

Mange som har mistet førerkortet på grunn av promille, fortsetter å kjøre bil.

Promillekjøring en av de viktigste risikofaktorene i vegtrafikken her i landet. Omtrent en tredjedel av alle drepte bilførere har alkohol i blodet, viser tall fra Statens vegvesen .

Det har vist seg svært ressurskrevende å begrense promillekjøring i trafikken med tradisjonelle tiltak som politikontroll og opplysningsarbeid.

En av forutsetningene for at alkolåsordningen skal fungere, er at deltakerne skal vurderes av lege, både i forhold til alkoholforbruk og om de er skikket til å kjøre bil.

LES OGSÅ: Bussjåfører negative til alkolås

Få tilbud om rehabilitering

Leger er vant med å uttale seg om skikkethet til å kjøre motorkjøretøy, for eksempel i forbindelse med alderssvekkelse.

Allmennlegeforeningen tror en prøveordning med alkolås kan ha en gunstig effekt på en gruppe lovbrytere som per i dag ikke har noen godt rehabiliteringstilbud.

I denne sammenhengen vil ikke forslaget innebære noe nytt, bortsett fra noe merarbeid for legene, mener Roksund og Hansen.

- Vi tror dette kan bidra positivt til å redusere en gruppe menneskers alkoholbruk, og mener at det merarbeidet leger vil måtte få, kan forsvares.

Stortinget skal nå ta stilling til om prøveprosjektet med alkohollås blir en realitet.

SE VIDEO: NRK-reporter drikker pils og tester alkolås

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)