NRK Meny
Normal

Fire dager i «fryseren» reddet livet til Finley (3 mnd)

Legene lammet og kjølte ned baby for å gjennomføre hjerteoperasjon. Det reddet lille Finleys liv.

Gutt i kuvøse med bildegrafikk

Slik kjøler legene ned et spebarn for å få kontroll på hjerterytmen.

Foto: Geoff Robinson Photography

Donna Link-Emery med sønnen Finley Burton

Mamma Donna Link-Emery med sønnen Finley Burton.

Foto: © GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY

Finley Burton fra Easington i England har skapt sensasjon i hjemlandet etter at legene ved Freeman Hospital bestemte seg for å kjøle ned guttungen i et forsøk på redde livet hans.

Den lille gutten kom nemlig til verden med flere alvorlige hjertefeil, som blant annet førte til at hjertet hans slo 200 slag i minuttet.

Ved å kjøle ned kroppen hans til 33 C°, håpet legene å få kontroll over Finleys løpske hjerterytme.

Finley fikk hjerterytmen på plass. Her er han med faren Aaron Burton.

Finley fikk hjerterytmen på plass. Her er han med faren Aaron Burton.

Foto: Geroff Robinson Photography
Bare iført en liten bleie, tilbrakte han fire dager på en slags avansert nedfrysningsbenk.

Legene koblet ham til en ekstern pacemaker og lammet ham ved hjelp av intravenøse medikamenter for å forsikre seg om at han lå i ro under den kompliserte operasjonen.

– Vanlig med nedkjøling i Norge

Erik Thaulow, overlege ved barnehjerteseksjonen ved Rikshospitalet, sier dette er et vanlig prinsipp som også brukes ved sykehus i Norge.

– Vi kjøler ned kroppen en eller to grader for å få hjerterytmene under kontroll. Det handler ikke om drastiske temperaturreduksjoner, sier Erik Thaulow.

Kjølemetoden ble tatt i bruk for nyfødte barn i 2007 og året etter fikk 20 barn hjelp:

Det er liten risiko forbundet med å senke temperaturen et par grader, slik det gjøres i dag, men tidligere var det snakk om virkelig nedkjøling:

– Før man hadde fullgode hjerte- og lungemaskiner til bruk ved operasjoner hendte det at man måtte ned til under 30 C° kroppstemperatur, sier Erik Thaulow.

Nyfødte Andrea ble reddet ved nedkjøling i 2008

I 2008 fortalte Dagsrevyen historien om nyfødte Andrea som ble reddet ved nedkjøling.

Nyfødte på kuldebenken

Helt nyfødte barn kan også bli nedkjølt på samme måte som lille Finley Burton fra England, hvis legene frykter at det har oppstått en hjerneskade hos barnet i forbindelse med fødselen.

– Når temperaturen senkes, får kroppen mindre behov for oksygen, og fordi alle prosesser i kroppen blir mindre oksygenkrevende, blir det lettere å få tilbake de normale kroppsfunksjonene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.