NRK Meny
Normal

Legemiddelverket: – Disse er en bløff

Kosttilskuddene More Man og More Woman skal angivelig bedre sexlysten og fjerne muffinmagen. – I beste fall placebo, mener Statens legemiddelverk.

More Man og More Woman

Kosttilskuddene More Man og More Woman gir gjennom reklamen inntrykk av å være «ungdomskilden» som gir hormonbalanse. Sexlysten skal opp, energien likeså, menn skal gråte mindre, og kvinner skal få bukt med den beryktede «muffinmagen».

Foto: Elisabet Høye

Steinar Madsen

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener dette i beste fall har placeboeffekt.

Foto: Elisabet Høye

Legemiddelverket har gjort avanserte analyser for å finne alle aktive virkestoffer i pillene. De fant ut at kapslene, som skal gjøre menn mer maskuline og kvinner mer feminine, inneholder nøyaktig det samme.

– Renspikket bløff

I begge kosttilskuddene er det piperin, virkestoffet i sort pepper, som er det aktive innholdsstoffet Legemiddelverket finner mest av.

Til tross for at kapslene inneholder både urteblanding, B-vitaminer, krom og sink mener Legemiddelverket at pillene ikke kan ha effekt, så sant du ikke lider av mineral- eller vitaminmangel, noe de færreste av oss gjør.

– Dette er en renspikket bløff. Du kan ha det som krydder til maten, men det har ikke noen effekt i det hele tatt, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Han får delvis støtte av urteekspert Berit Smestad Paulsen, professor i farmakognosi ved Universitetet i Oslo. Hun har søkt bredt i vitenskapelig litteratur for å se om urteblandingen i kapslene kan virke slik reklamen gir inntrykk av.

– Jeg tror ikke det kan fjerne muffinmagen ut fra det jeg har lest, sier hun.

Paulsen utelukker ikke at noen av innholdsstoffene kan ha effekter, men det er kun vist i dyreforsøk.

Berit Smestad Paulsen

Urteekspert Berit Smestad Paulsen er kritisk til More Man og More Woman.

Foto: Ane Heber

– Man kan ikke overføre effekter fra dyr direkte over til mennesker, og kliniske studier på denne blandingen er ikke utført, sier Paulsen.

Uenig i analysen

Det er selskapet Immitec som selger og markedsfører kosttilskuddene.

Styreleder i Immitec, Jan Oddvar Johansen, mener at Legemiddelverkets analyse ikke er hensiktsmessig for å vurdere et kosttilskudd, og understreker at de selger et lovlig produkt med veldokumenterte innholdsstoffer.

– Dette produktet inneholder hundrevis av substanser Legemiddelverket ikke har testet for. Dette er et næringsmiddel – ikke et legemiddel, sier Johansen.

Immitec stiller seg også uforstående til at legemiddelverket finner mest av virkestoffet i pepper.

– I pillene, som Mattilsynet har godkjent for salg er det fem promille piperin, sier Johansen.

Immitec snakker da om mengde, og ikke virkestoff.

Bruker godkjente helsepåstander

Jan Oddvar Johansen

Jan Oddvar Johansen, styreleder i Immitec, understreker at han selger et lovlig produkt.

Foto: Elisabet Høye

Johansen mener at hans produkt har en effekt, basert på vitenskapelig forskning som er godkjent av EUs matsikkerhetsorgan, EFSA.

– Det er sjokkerende og graverende at et legemiddelverk i Norge sier at dette er en bløff. EFSA sier at disse innholdsstoffene har fysiologiske og medisinske effekter, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.