NRK Meny
Normal

LCD vant over plasma

Usikker på hvilken TV-teknologi du bør satse på når du skal kjøpe nytt? LCD er svaret hvis du ønsker deg et all round-apparat til allsidig bruk.

Lasse Svendsen og Lars Karelius Noer med to nye flatskjermer.

Redaktør Lasse Svendsen fra Lyd & Bilde (t.v.) og programleder Lars Karelius Noer med to av de aller nyeste TV'ene. Til venstre en Panasonic plasmaskjerm, og til høyre testvinneren fra Philips (LCD).

Foto: Tor Risberg, NRK

Det viser i hvert fall en ny stortest av de aller siste flatskjermene på markedet. De beste LCD'ene til overkommelig pris leverer nå så gode bilder at de for alvor er blitt tunge utfordrere til plasma, som mange fortsatt holder en knapp på. Og nå kommer den nye LED-teknologien for fullt. Den vil gi enda bedre TV-opplevelser.

Bladet Lyd & Bilde har gjort årets siste og største test av middels store TV'er med full HD-oppløsning. Flatskjermene som er satt under lupen har veiledende utsalgspris fra 10.000 kroner til det tredobbelte.

LCD'ene kommer best ut. Og det er ikke lenger slik at dyrere nødvendigvis betyr bedre!

Størrelsen på de mest populære TV'ene på dagens marked er mellom 40 og 42 tommer. Det er disse som øker mest i salg, og testen omfatter de aller nyeste utgavene i denne kategorien.

LED-teknologi

Én av de 10 flatskjermene (Philips 42PFL9803) har den helt nye LED-teknologien, og blir her testet for første gang. Dette er et system som kombinerer det beste fra plasma og LCD i én og samme skjerm.

I motsetning til vanlige LCD-skjermer med lysrør, har TV-er med LED en bakbelysning basert på lysdioder som gir bedre kontroll over lysutslippet fra skjermen. Diodene kan tennes og slukkes i de partiene hvor videoinnholdet krever det.

Testresultatet viser at LED-teknologien gir et suverent svartnivå, samtidig som den velkjente lysstyrken i LCD-skjermer opprettholdes. Denne Philips'en er ikke helt perfekt, men likevel den beste LCD-skjermen som er testet hittil. Men billig er den ikke!

Beste kjøp: Det rimeligste apparatet i testen (Toshiba 42XV550P) står seg meget godt i konkurranse med de mer kostbare konkurrentene, både når det gjelder bildekvalitet og tilkoblingsmuligheter. Slank og lekker design trekker også opp. Denne TV'en kåres til "Beste kjøp". Pris 10.000 kroner.

Best i test: Du må ut med ytterligere fire tusenlapper for testvinneren Philips 42PFL7403H. Her blir det tommelen opp for glimrende bilder og ikke minst utsøkt lyd. Den har også rikelig med tilkoblingsmuligheter samt digitaltuner for RiksTV. Og en oversiktlig og lettbetjent fjernkontroll med få knapper.

Se hele testen her .

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.