Se øyeoperasjon: - Det lukter svidd

I løpet av 30 sekunder er øyet operert. For noen er det nå ubehaget starter.

Video Laseroperasjon

SE VIDEO: Selve laseroperasjonen av øye utføres av en datamaskin. Foto: Elisabet Høye/NRK. Video: Inger Marie Norstrøm/NRK. Redigering: Marita Høyland/NRK.

Tuva Jorfald

Da journalist Tuva Jorfald på privat initiativ skulle gjennomføre laseroperasjon, valgte vi å bli med. Som flue på veggen observerte vi hendelsen, for å vise hvordan en slik operasjon ser ut. Tuva har selv finansiert operasjonen.

Foto: Karina Jørgensen

Med vidåpent øye stirrer NRK-journalist Tuva Jorfald opp i laserstrålen.

Det høres nesten ut som et sveiseapparat. En lysstråle trenger seg ned i øyet. Uten blod, uten sprøytestikk og uten skarpe skalpeller skal øyet opereres. En svidd lukt fyller rommet.

30 sekunder med laser i blikket – og operasjonen er ferdig. Grei operasjon; det er når bedøvelsen går ut, det blir ille.

Fjerner hudlag på øyet

Det finnes flere måter å utføre laseroperasjon på. Før omformingen av hornhinnen kan starte, må hornhinnens ytterste lag, epitelet, fjernes.

Epitelet er et tynt, gjennomsiktig hudlag som beskytter hornhinnen.

Dette gjøres fortrinnsvis på tre måter:

  • Ved hjelp av alkohol og en skrape.
  • Ved at man bruker en liten børste.
  • Ved at selve laserstrålen fjerner cellelaget.

På SynsLaser i Oslo, hvor Tuva opereres, bruker de den siste metoden, som kalles cTEN.


Se video av cTEN-operasjon av øye.

VIDEO: Se nærbilde av cTEN-laseroperasjon her.

Operasjonen

Det er lite som minner om operasjon, bortsett fra de grønne luene, operasjonsfrakkene, munnbindene og masken Tuva må ha over ansiktet.

Kirurg Håkon Øritsland drypper rikelig med bedøvelsesdråper i Tuvas øye, som holdes åpent av et lite instrument liknende de man krøller øyevipper med. Nå skal en datamaskin gjøre resten av jobben.

Laserstrålen endrer krumningen på øyets hornhinne ved å fordampe hornhinnevev.

Strålen styres av et dataprogram som er programmert etter den enkeltes brytningsfeil. Etter inngrepet legges en bandasjelinse på øyet.

– Lukter svidd

– Det var ikke vondt, men ubehagelig å ikke kunne blunke. Og så var jeg ikke forberedt på at det skulle lukte svidd, sier Tuva etter at begge øynene er operert.

At det lukter svidd under operasjonen skyldes ikke at det blir varmt i selve øyet. Laseren tilfører lysenergi til overflaten av øyet, forklarer øyekirurg Håkon Øritsland ved SynsLaser. Energien som absorberes på overflaten av hornhinnen bidrar til at noen molekyler løsner. Disse molekylene blir til gass og lukter svidd.

– Jeg pleier å si at det lukter som et svidd hårstrå. Men overflaten på øyet blir aldri varmere enn 40 grader, sier Øritsland.

Ser litt uklart

– Kan du se meg? spør han pasienten.

– Ja, men litt uklart.

– Det er sånn det skal være, sier kirurg Øritsland.

Øynene til Tuva ser verken hovne eller blodskutte ut, selv om de både har vært utsatt for øyelokksholdere, diverse øyedråper og ikke minst laser. Som beskyttelse har hun fått på et par bandasjelinser.

Nyinnkjøpte solbriller skal beskytte de nyopererte og nybandasjerte øynene. Tuva får med seg en hel pose full av dråper og piller, som skal hjelpe henne gjennom de neste dagene.

Hvert tiende minutt skal øynene dryppes med en type dråper; to ganger i løpet av ettermiddagen med en annen, og fire ganger i løpet av ettermiddagen med en tredje.

I tillegg skal 1000 mg C-vitaminer og 1000 mg Omega 3 fortsatt tas daglig i en uke, for å forebygge arrdannelse – og dråpene med kortison skal tas i to måneder.

Medisiner etter laserbehandling

Medisinkaos. – Det var utfordrende å holde styr på alle medisinene etter operasjonen. Øynene skulle dryppes hvert tiende minutt gjennom hele dagen.

Foto: Tuva Jorfald

– Sahara under øyelokkene

Dagene etter operasjonen var smertefulle for Tuva. Allerede på vei hjem fra klinikken begynte det å gjøre vondt.

Dagen etter øyelaseroperasjonen

Dagen etter operasjonen: – Det kjennes ut som jeg har sand, salt og kniver i øynene.

Foto: Tuva Jorfald

– Det kjentes ut som jeg hadde Sahara under øyelokkene. Det var helt grusomt. Da en kamerat skulle lage mat til meg ble det virkelig ille. Stekeosen stakk som salt i øynene.

Smertene fortsatte på natta.

– Det gjorde sinnssykt vondt også på natta. Jeg våknet flere ganger av at jeg gned meg i øynene. Jeg forsøkte å sove med solbriller, for å la det være, men tok de av i søvne og gned i vei. Dette var det jeg hadde fått beskjed om at jeg overhodet ikke måtte på grunn av fare for infeksjon!

For noen dempes smerten med paralgin forte og sovetabletter som man får med seg, men Tuva hadde ikke lyst til å dope seg helt ned – og tok ikke så mye av disse som man kan.

– Hvis Tuva hadde tatt mer smertestillende slik hun var rådet, ville hun sannsynligvis hatt mindre vondt, sier Kirurg Håkon Øritsland ved SynsLaser.

Dagen derpå

To dager etter øyelaseroperasjon

To dager etter operasjonen: Øynene er hovne. – Jeg gnir meg i øynene i søvne, selv om det IKKE er lov.

Foto: Tuva Jorfald

Dagen etter operasjonen var det fremdeles like vondt.

– Det kjentes fremdeles ut som jeg hadde sand, salt, kniver, nåler og store rusk i øynene. Alt på en gang. Det var utrolig vondt, og jeg kunne nesten ikke holde øynene oppe.

Etter en samtale med øyekirurgen fikk Tuva beskjed om at hun er blant én av tjue som får skikkelig vondt.

– Flertallet sier at det ikke gjør spesielt vondt. Noen kjenner ingen ting, mens én av 20 sier at det gjør skikkelig vondt etterpå. Som regel har smertestillende tabletter god effekt, men dessverre ikke alltid, sier Øritsland.

– Det beste du kan gjøre for å unngå smerte er å bruke øynene minst mulig, og dryppe hyppig med kunstig tårevæske de første dagene, sier han til NRK.no.

Først etter fire dager kan Tuva konstatere at det vonde omsider er nesten borte.

Håkon Øritsland

Flertallet sier at det ikke gjør spesielt vondt etter en laseroperasjon, sier kirurg og øyelege Håkon Øritsland ved SynsLaser.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Høy suksessfaktor

Tørre øyne, lysømfintlighet, synsforstyrrelser, arrdannelser og infeksjoner er noen av plagene og komplikasjonene som er nevnt som langsiktige bivirkninger av denne typen operasjon.

– En laseroperasjon av øyet er ikke risikofri, men det er et inngrep med høy suksessfaktor. Over 95 prosent av operasjonene defineres som vellykkede, forteller øyelege Hilde Heger ved øyeavdelingen på Ullevål. Heger er også nestleder i Norsk øyelegeforening.

Det finnes ikke et register over hvor mange som får utført laseroperasjon i Norge.

Men Alexander Skau, overlege ved øyeavdelingen ved Nordlandssykehuset og leder i Norsk Øyelegeforening, forteller at det er anslagsvis utføres 9000 laseroperasjoner i Norge årlig.

– De aller fleste blir fornøyde med resultatet, sier Skau.

Les også: Laserskader kan repareres

Ikke brillefri

Hvorvidt du blir brillefri etter operasjonen avhenger av hvilke utfordringer du har med øynene i forkant av operasjonen.

– En laseroperasjon av øyet er en kalkulert risiko. Mange kan slutte med briller etter operasjonen, men man kan ikke garantere et brillefritt resultat, sier øyelege Heger.

Laseroperasjon utføres fortrinnsvis på personer som er nærsynte og / eller har skjeve hornhinner. Denne typen operasjon fungerer ikke like godt på langsynthet.

Overlege Hilde Heger, Ullevål universitetssykehus.

Over 95 prosent av operasjonene defineres som vellykkede, forteller øyelege Hilde Heger ved øyeavdelingen på Ullevål.

Foto: Puls / NRK

For Tuva Jorfald var motivasjonen å kunne slippe å bytte mellom to ulike briller.

– Jeg har brukt ett par briller til å se nært, og et annet til å se på avstand. Etter laseroperasjonen håper jeg å klare meg med bare lesebriller, sier Tuva.

Den viktigste jobben gjøres i forkant

Overlege Alexander Skau er selv laseroperert, og opererer ukentlig pasienter på en privat laserklinikk.

Laseroperasjon egner seg ikke for alle. En viktig del av jobben er derfor å plukke ut de som ikke bør opereres, sier Skau.

Enkelte sykdommer og tilstander kan ha en negativ innvirkning på resultatet, som svakt immunforsvar, overdreven arrdannelse, aktive øyesykdommer og uregulert diabetes.

I tiden etter operasjonen er det ikke uvanlig å plages av tørre øyne og lysømfintlighet. Noen ser ”strølys”, mens andre ser ringer rundt lyskilder.

– Hos de aller fleste er dette ting som går over, sier Skau.

Nytt Syn

Etter en måned ser Tuva nesten helt skarpt, og etterkontrollen viser også at synet nærmer seg null.

– Jeg ser lynskarpt sammenlignet med før – og ennå er jeg ikke helt i mål.

– Øynene er litt tørre og det stikker når jeg våkner om morgenen, men det går over når jeg drypper.

For noen blir tørre øyne en plage de må leve med etter operasjonen.

– Litt tørre øyne kan jeg leve med. Det er mye bedre enn alt det styret jeg hadde med bytting av briller dagen lang. Jeg har tatt en overveiet beslutning og tror de små bivirkningene jeg eventuelt måtte leve med vil være verdt det.

Les flere helse- og livsstilssaker her


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)