Hopp til innhold

Lars Berrum ble utbrent: – Brukte vennene mine som psykologer

Programleder Lars Berrum (28) hadde fordommer mot folk som møtte veggen, og mente de var svake. Det var før han selv gikk på en smell.

Lars Berrum

– Jeg følte aldri at det var noe negativt. Jeg gikk ikke sliten rundt - jeg hadde det bare drit gøy på mange plan, forteller Berrum.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Komiker Lars Berrum har denne våren vært aktuell som programleder i «Norske fordommer» på NRK. For fem år siden måtte han selv viske ut sine egne fordommer.

Han var 23 år og nyutdannet sykepleier da han jobbet på akuttpsykiatrisk mottak på Ullevaal sykehus. Etter at han og en syk pasient hadde stirret lenge på hverandre, spurte han seg selv: «Hvem av oss er det egentlig som jobber her?»

– Det var som om jeg satt inne i mitt eget hode og så på meg selv. Jeg tenkte bare at jeg var helt ute, forteller programlederen.

– Lær av å gå på trynet

På samme tid som Lars Berrum jobba som sykepleier, var han på landslaget i karate, drev med improvisasjonsteater og jobbet som standup-komiker. Dette ble for mye.

Jeg hadde «the time of my life». Jeg sleit bare med å sove – det gikk et halvt år der jeg ikke sov. Da sa det pang.

Lars Berrum

Til slutt var det kollegaer som sa at han måtte være utbrent.

– Da roa alt seg. Jeg systematiserte hva jeg skulle bruke energi på, og ga beskjed til folkene rundt meg hvordan situasjonen var, sier han, og fortsetter:

– Det er viktig for unge å vite at man kan gå på trynet, for så å akseptere og å lære av det. At man er bevisst på at man må ta pauser fra ting, sier Berrum.

Reaksjon på stress

Tove Gundersen

Kjenner du tegn på at du kan være utbrent? Da bør du være åpen og snakke om det med andre, oppfordrer Tove Gundersen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Utbrenthet er en reaksjon på stress. Du opplever kanskje at du blir utslitt og tappa for energi, opplyser generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen.

– Utbrenthet omtales som langvarig, arbeidsrelatert stressreaksjon. Vanligvis med både psykiske og fysiske plager. Det finnes ingen klar definisjon - derfor er det heller ikke mulig å si hvor mange som blir utbrent, forteller generalsekretæren.

Tabu å trenge hjelp

Tidligere kunne Berrum tulle med at folk som hadde gått på en smell var svake.

– Å være utbrent er ikke like tabubelagt lenger. Det er gode steg i riktig retning i form av åpenhet, sier han.

Han påpeker likevel at det på noen områder kan være utfordrende.

– Det er folk som sliter på et mye mer alvorlig plan enn den smellen jeg har hatt – folk som faktisk trenger hjelp fra fagpersoner. Det er kanskje ikke tabu så lenge du har kontroll på det, men blir det når du faktisk trenger hjelp, forteller Berrum.

Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen, Norske fordommer

– Jeg snakker ofte om å være utbrent når jeg gjør standup. Da kan jeg for eksempel si: «Er det noen som har vært utbrente her?» Det er ofte mange som klapper i salen. Temaet er ikke så tabu lenger, forteller Berrum. Her sammen med kollega Martin Beyer Olsen fra «Norske fordommer».

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Å være utbrent er ikke farlig. For meg hjalp det å være åpen. Jeg brukte vennene mine som psykologer.

Lars Berrum

– Skru av autopiloten

For komikeren gikk det i bølgedaler i et halvt år etter smellen – etter ett år var han på plass igjen.

– Jeg måtte velge hva jeg skulle bruke energi på, og valgte å satse på komikk. Det er viktig å stoppe opp og få kontakt med deg selv. Slapp av i 15 minutter, istedenfor å kruse rundt på autopilot, forteller han.

Smellen blir med han videre - men nå er den lettere å takle.

– Før var jeg bare sliten. Nå kommer det i tillegg en klump i magen som roper alarm. Jeg er blitt bedre å høre på varslingen, men er fortsatt dårlig, forteller han.

– Si til deg selv at det er lov å være sliten og utbrent, og sett av god tid for å bli frisk. Jeg satt av et helt år. Da slipper man angsten for å ikke bli frisk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)