Normal

Skigåere kan bli superspreke gamlinger!

Går du ekstremt mye på ski, kan du som 80-åring være sprekere enn de som er halvparten så gamle!

Petter Northug i Holmenkollen

Holder Petter Northug samme stil helt til han er 80, kan han bli en supersprek gamling! Foto: Erlend Aas / Scanpix/Scanpix

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / Scanpix / Scanpix

Lyst å være sprek som en førti-åring når du blir åtti?

Svensk forskning viser at det er mulig og at langrenn er svaret! Det skriver forskning.no.

Høyt nivå hele livet

Forutsetningen for å bli en supersprek gamling, synes å være at du bedriver skigåing gjennom livet på et høyt nivå.

Resultatene til de svenske forskerne viser i hvert fall at aktive skiløpere som holder formen langt inn i alderdommen, har dobbelt så høyt oksygenopptak som eldre som ikke trener.

De er også mye sprekere enn utrente yngre folk.

– Funnene viser at mennesket har et stort potensial for å opprettholde fysisk arbeidskapasitet på et høyt nivå, og på den måten bedre livskvaliteten selv ved høy alder, sier sportsforsker Per Tesch ved svenske Mittuniversitetet.

Høyeste som er rapportert

Gamlingene i studien er 80 år i snitt, og har faktisk like gode testresultater som 40-50 år yngre menn som ikke trener utholdenhet, ifølge en pressemelding.

Oksygenopptaket til de svenske milslukerrne var på rundt 2,6 liter per minutt, mens de utrente hadde et opptak på 1,6 liter.

- Så høye nivåer for maksimalt oksygenopptak er aldri tidligere blitt rapportert hos menn i denne alderen, sier Tesch i en pressemelding.

Analyser på cellenivå viser dessuten at musklene deres har klare likheter med musklene til unge menn.

Mens vi venter på snøen

Det er som nevnt bare en liten hake; du skal være en temmelig stor entusiast i løypene for å håpe på tilsvarende effekt.

Deltakerne i studien har brukt uhorvelig mye tid av livet sitt i skisporet.

Blant de undersøkte er både en OL-vinner, og løpere som har vunnet svenske mesterskap. De har også deltatt i en av de virkelig støre styrkeprøvene for en skiløper; Vasaloppet over ni mil fra Sälen til Mora i Dalarna.

For hverdagsheltene i sporet er det grunn til å håpe at turer i lysløypa en mørk tirsdag eller en solfylt søndag også kan gi gevinst. Selv om du verken har planer om OL-gull eller deltakelse i lange løp...

Nå er det bare å vente på snøen...

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.