– Jeg trodde jeg styrte verden

Han var overbevist om at han styrte verden, fikk hemmelige beskjeder fra TV-en og trodde han så skjeletter bevege seg på veggene. Inne i hodet var alt kaos, og han var livredd. Bergfinn Haaland hadde utviklet en psykose.

Bergfinn Haaland utviklet psykose

Bergfinn Haaland gikk psykotisk i fire måneder før han fikk hjelp og kom til behandling.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

Det er seks og et halvt år siden Bergfinn Haaland fikk en psykose. Han gikk psykotisk i fire måneder før han fikk hjelp og kom til behandling.

Fikk beskjeder fra stemmer

– Jeg trodde jeg styrte verden, at jeg hadde fått egne krefter fra Gud som gjorde at jeg kunne bestemme over liv og død. Jeg var helt overbevist om det, forteller Bergfinn til NRK.

Han trodde at han kunne skade andre hvis han gjorde spesielle tegn eller gikk på en spesiell måte.

Trodde han kunne kommunisere med gud

Bergfinn Haaland lå ofte på broa og kommuniserte med «han der oppe».

Foto: Kristin Mehlum / NRK

I en time av gangen kunne han ligge på en bro over en foss like ved hjemmet og gjøre rare tegn opp mot himmelen som skulle være kommunikasjon med «han der oppe». Han hørte også tydelige stemmer i hodet.

– Jeg opplevde at det var ordentlige stemmer som snakket til meg. Som ga meg beskjeder inni hodet.

Fra makt til avmakt

Men selv om han følte at han hadde all makt, følte han også en enorm avmakt.

– Det var helt kaos oppe i hodet mitt. Det var mange samtaler som foregikk samtidig, forteller Bergfinn, og fortsetter:

– Det verste var redselen. Du er helt skjelven i kroppen, du er egentlig bare redd. Når du tror du styrer liv og død da er du redd. Det var rett og slett en fullstendig katastrofefølelse, forklarer Bergfinn.

Lettelse å få hjelp

Det var til slutt familien som grep inn og fikk ham til lege. Etter å ha gått i en alvorlig psykose i fire måneder, var det en lettelse å komme til behandling.

– Det var en vanvittig lettelse. Det var herlig at noen forstod hvordan jeg hadde det. Det var det viktigste, forteller han.

Bergfinn Haaland utviklet psykose

I dag jobber Haaland i en litt tilpasset stilling ved den samme vindusfabrikken der han jobbet da han ble syk for snart sju år siden, og bor for seg selv i sitt eget hus.

Foto: Kristin Mehlum / NRK


Han fikk også medisiner som gjorde at de verste hallusinasjonene og vrangforestillingene forsvant. Men det var ikke gjort over natta og bli frisk.

– Det var da arbeidet startet. For når du er psykotisk så tror du det er virkeligheten. Når du så oppdager at alt du trodde var virkelig ikke er det, så rakner alt. Du må forholde deg til den virkelige verden igjen og finne ut av hva som er sant og hva som ikke stemmer, forklarer han.

Fikk schizofrenidiagnose

Han fikk først diagnosen paranoid schizofreni, men den ble senere endret til schizoaffektiv lidelse fordi han hadde symptomer på både psykose og depresjon.

Hvert år får mellom 600 og 800 mennesker i Norge en schizofrenidiagnose, ifølge Folkehelseinstuttet. Det regnes som den mest alvorlige psykoselidelsen.

– Jeg tror mange har et litt feil bilde. Man ser i media om drap som er begått av personer som var psykotiske i gjerningsøyeblikket. Jeg er redd for at folk skal forbinde det med meg, sier Bergfinn og fortsetter:

– Det er viktig at noen forteller om psykose, slik at folk kan forstå at det er en livskrise som skjer med deg, og at ikke alle er voldelige.

Tar tid å forstå sykdommen

Selv har han brukt lang tid på å forstå sykdommen. I dag jobber han i en litt tilpasset stilling ved den samme vindusfabrikken der han jobbet da han ble syk for snart sju år siden, og han bor for seg selv i sitt eget hus.

Fortsatt kan han oppleve at det kommer snikende rare tanker, men nå har han lært seg teknikker for å takle dem.

– Hvis det er mye som skjer i løpet av dagen, blir inntrykkene veldig sterke. Da kan det også dukke opp noen vrangforestillinger. Men nå vet jeg automatisk at det er jo bare tull, så da må jeg si det til meg sjøl og så går det over igjen, sier han.

– Jeg trodde kanskje det skulle være fort gjort å bli frisk, men det var det ikke. Det har tatt mange år å komme dit jeg er i dag. Jeg har fortsatt ting å jobbe med, avslutter Bergfinn Haaland.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)