Landets største hagefest

Søndag er det duket for Norges største hagefest. For første gang åpner nesten 500 hageeiere portene sine for alle som vil se, lære og bli inspirert.

Norske hager

To av hagene som kan besøkes er Hadelandshagen på Brandu (til venstre) og Otergården i Alta.

Foto: Sigrid Lerud / Eli Annie Juliussen Lorås


- Mangfoldet i norske hager er større enn mange kanskje er klar over. Det finnes ingen fasit på hvordan en hage skal se ut. Med dette arrangementet setter vi fokus på allsidighet og hageglede, sier direktør Tove Berg i Hageselskapet.

Hundrevis av private og offentlige hageeiere inviterer alle interesserte til åpent hus, de fleste mellom klokka 12 og 17 på søndag.

Da kan du velge mellom 467 hager i alle fasonger og størrelser over hele landet. Flesteparten av dem eies av privatpersoner.

- Dette blir en nasjonal happening for alle hageglade, enten de er interessert i grønnsakdyrking, spesielle blomstertyper eller rett og slett bare synet av en vakker hage eller smarte løsninger, sier Tove Berg til NRK.no.

Mangfold og muligheter

Forskning viser at grønne gleder kan ha en positiv effekt på både psykisk og fysisk helse.

- Gleden er i bunn og grunn det viktigste når man dyrker og pleier hagen sin, mener Tove Berg.

- De som åpner hagene på søndag, gjør det for å synliggjøre mangfoldet og mulighetene. Selv om det blir mye vakkert å se, er dette ikke en konkurranse om å vise frem de flotteste prydhagene, forteller hun.

Tilsvarende arrangementer finnes også i nabolandene våre. I fjor gjennomførte svenskene en åpen dag av samme type som Norge gjennomfører på søndag. I Danmark varer arrangementet en hel uke.

LES OGSÅ:

Årlig tradisjon

- Dette skal bli en årlig tradisjon i Norge også. Og hvis søndagen blir en suksess, satser vi på en felles nordisk åpen hagedag fra 2013.

- Allerede dette første året er det påmeldt flere norske hager enn hva danskene har i løpet av hele deres uke, så vi både håper og tror at mange interesserte vil komme på besøk, sier Hageselskapets direktør.

- Krever en god hage mye plass?

- Nei, det er en av mytene. En liten plenflekk eller terrasse kan også ha store muligheter. Og for mange er et par balkongkasser nok til å oppleve ekte planteglede, sier Tove Berg.

LES OGSÅ:

Blomstrer hele sommeren

Hadelandshagen på Brandu

Hadelandshagen på Brandbu rommer nesten 700 forskjellige staudeslag.

Foto: Sigrid Lerud

- Mange tror at gressplener eller blomster i krukker er nesten vedlikeholdsfrie. Jeg kan vise dem noe annet, sier Sigrid Lerud på Brandbu. Søndag er hun blant dem som ønsker velkommen til åpen hage.

I Hadelandshagen hennes på Brandbu er blomstene den store stoltheten. - Her har vi både hagedam og natursteinsmurer. Men jeg er først og fremst plantesamler, og stauder er min favoritt.

- Med den rette kombinasjonen av stauder får man en hage som blomstrer hele sommeren. Og ugresset slipper ikke til hvis man planter dem tett nok på de rette stedene, forteller hun.

Hager underveis

Hagen Strandhuset i Horten

Strandhuset i Horten er en av de åpne hagene på søndag.

Foto: Maria Strøm

- Jeg skal vise frem en hage som ikke er helt ferdig utviklet, forteller Maria Strøm i Strandhuset i Horten.

- Vi har bare holdt på ett års tid her i standkanten, på en hagetomt med stort potensiale. Planene er mange, men siden jeg ikke er noen hageguru kan jeg kanskje også snappe opp litt kunnskap fra noen av dem som kommer på besøk, sier hun til NRK.no.

- Jeg synes i hvert fall det er viktig også å vise frem hager som er underveis, mener hun.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)